Amióta az európai bárok és éttermek a világjárvány okozta lezárások megszűnésével újra kinyitottak, az üvegkohók nehezen tudnak lépést tartani a palackok iránti kereslettel, most pedig az orosz gázszállítások csökkenése szűkítheti a termelést – írja a The Wall Street Journal.

Bottles are seen on the production line of Phoenicia Glass Works Ltd factory on December 31, 2012  in the southern city of Yerukham south of Beer Sheva. AFP PHOTO / JACK GUEZ (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: Jack Guez / AFP

Az európai üvegipar ugyanis nagymértékben támaszkodik a földgázra, amelyet a kemencék 1400 Celsius-fokra való felfűtésére használnak a szilánkok és az egyéb összetevők megolvasztásához. 

A legtöbb üveggyárat nem lehet leállítani, mivel a kemencék tönkremehetnek, amikor az olvadt üveg megszilárdul bennük – ez az oka annak, hogy 10-15 éves élettartamuk alatt folyamatosan működnek.

A kemencéket olyan kevésbé forró hőmérsékleten is lehet tartani, amely az anyagot folyékony állapotban hagyja, de ez is a normál gázfogyasztás 75 százalékát igényli, ráadásul üvegtermelés nélkül.

Még a mérsékelt csökkentés sem megoldás, hiszen  a gázfelhasználás 15 százalékos visszaesése – ez az a szint, amellyel az tagállamainak elő kell állniuk – az üveggyártás több mint 30 százalékos csökkenéséhez vezethet

–  mondta az amerikai lapnak egy iparági szakember.

Az üveggyártók ezért lobbiznak a gázhoz való kiemelt hozzáférésért, és sorra figyelmeztetik a kormányokat, hogy az európai kohók leállítása és az üveg importja tönkretenné a régió ipari eszközeit.

Európában egyébként már most is palackhiány van. Az italgyártók klímavédelmi okokból a műanyag palackokról egymás után térnek át az üvegre, pedig az Európai Üvegedénygyártók Szövetsége szerint 2021-ben az üvegtermelés 5 százalékkal nőtt – mivel a kohók megpróbáltak lépést tartani a kereslettel –, ami több mint kétszerese az iparág átlagos növekedési ütemének az elmúlt évtizedben.

A hiány viszont megnehezíti a szeszipari vállalatoknak, hogy a tél beállta előtt felhalmozzák palackkészleteiket. A legnagyobb cégek, mint például a Diageo és a Heineken, valószínűleg elsőbbséget élveznek a beszállítóknál, mivel ők a legnagyobb ügyfelek, de ők is lendületesen emelkedő árakkal számolhatnak.

Az egyik nagy szeszesital-gyártó vállalat szerint 

egy skót whiskys palack ára az egy évvel ezelőtti 30 centről 45 cent körülire emelkedett. 

Mivel pedig az üvegcsomagolás az italgyártók eladott áruval kapcsolatos költségeinek negyedét teszi ki, ezt az árrés védelmében az egyre üresebb zsebű fogyasztókra kell áthárítani.

Az üveggyártókon kívül más ágazatok is védelmet kérnek. A vegyipari és gyógyszeripari vállalatok rámutattak, hogy olyan műtrágyákhoz és gyógyszerekhez gyártanak alapanyagokat, amelyek létfontosságúak a régió élelmiszer- és gyógyszerellátásának biztonsága szempontjából.

Az érintettek között vannak ugyanakkor például a sörgyárak saját jogon is, miután a sörfőzéshez szükséges víz melegítéséhez szintén földgázt használnak. Átmenetileg átállhatnak a fűtőolajra, ebben úttörő szerepet játszik 

 

a dán Carlsberg, amely nagyjából 40 európai sörfőzdéjét november elejétől olajjal fogja működtetni.