Sorra kényszerülnek az európai országok az energiahasználat korlátozására: a leggyorsabban Spanyolországban kellett lépni. Pedro Sanchez kormányfő már a múlt héten elrendelte, hogy a hőhullám ellenére egyetlen vállalkozás sem hűtheti a telephelyét, 27 fok alá, illetve télen sem fűthetik fel 19 fok fölé az ingatlanokat. Emellett a jövő év novemberéig érvényes jogszabály korlátozza a műemlékek kivilágítását, valamint az üzleteknek is megtiltja, hogy este 10 után kivilágítsák az ablakaikat. A szigor azonban ennél is nagyobb, ugyanis a boltokban elektromos kijelzőn mindenki számára jó látható helyre ki kell írni az éppen aktuális belső hőmérsékletet. A kórházak mentesülnek minden korlátozás alól.

This photograph shows a street thermometer reading 44 degrees Celsius during a heatwave in Seville on July 12, 2022. - Firefighters battled wildfires in Spain and Portugal as Western Europe faced its second heatwave in less than a month which threatened glaciers in the Alps and worsened drought conditions. The mass of hot air which pushed temperatures above 40 degrees Celsius (104 Fahrenheit) in large parts of the Iberian Peninsula was set to spread to the north and east in the coming days. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Fotó: Jorge Guerrero / AFP


Mindenki lépéskényszerben van

Spanyolország – hasonlóan a többi uniós országhoz – kényszerhelyzetbe került, miután Brüsszel az energiafelhasználás 15 százalékos csökkentéséről döntött, ugyanis a politikusok attól tartanak, hogy előbb-utóbb teljesen leállnak az orosz gázszállítások. A berlini önkormányzat 10 százalékkal visszafogja az energiafelhasználását, már leállította a látnivalók díszkivilágítását, így a turisták csak nappal élvezhetik a Brandenburgi kapu vagy a Győzelmi oszlop látványát. Olaszország és Görögország a spanyolokhoz hasonlóan 27 fokos határt vezetett be a középületek légkondicionálására, Párizs pedig 150 eurós pénzbírsággal sújtja azokat a cégeket, amelyek légkondi közben nyitva hagyják az ablakokat.

 

Az időjárás sem segít


A gondokat tetézi a hetek óta tartó meleg, száraz időjárás. Emellett a folyók alacsony vízállása is nagy probléma, ugyanis ilyen kicsi vízhozam mellett a német vízerőművek sem tudnak elégséges mennyiségű energiát termelni, illetve az atomerőművek hűtése is nehezen megoldható, elsősorban Franciaországban. Persze a nyár után is rendkívüli intézkedésekre lehet számítani, a fűtés legalább akkora gond lesz – mondta a Bloomberg munkatársa, Javier Blas. Úgy véli, Párizsban lehet a legnagyobb az áramszünetek kockázata, így már a hideg idő beállta előtt megtiltották a kávézók teraszainak fűtését. Berlinben visszatérő téma a közhivatalok téli hőmérsékletének mérséklése, és a nyilvános uszodák vízhőmérsékletének csökkentése is. Emellett a közmunkások munkabeosztását is újragondolhatják, az új rendszer jobban alkalmazkodna a nappali órákhoz.


Tiltakozó politikusok

Kisebb belpolitikai vita kerekedett ki Németországban a spórolási lehetőségekből, ugyanis Jens Spahn, a kereszténydemokraták elnökhelyettese szerint a kormány túlzásba esik, és az intézkedések miatt zuhanni fog a lakosság életszínvonala. A gyorsan, határozottan lépő Spanyolország viszonylag kedvező helyzetben van: a legtöbb európai államnál kevésbé függ az orosz gáztól, így Brüsszel az előírt 15 százalékos csökkentés felét, 7 százalékot kéri az ibériai országtól. De még ezt a szintet sem fogadja el Madrid állam elnöke. Isabel Díaz Ayuso, a Twitteren kijelentette, hogy nem fogja betartani az épületek megvilágítására vonatkozó szabályokat, mert az bizonytalanságot generál, elriasztja a turistákat és sötétséget, szegénységet, szomorúságot hoz, ami nagy fenyegetés egy olyan kultúrában, ahol 22 órakor kezdődik a vacsoraidő. A vitát az is szíthatja, hogy Madridban nyáron a legmagasabb hőmérséklet elérte a 43 fokot, ami Spanyolországban is magasnak számít, csak július első két hetében hatszázan haltak meg a hőség miatt. Ugyanakkor a jellemzően alacsony spanyolországi páratartalom, a száraz levegő enyhén csökkenti a hőérzetet, illetve az ottani építési szabályok is szigorú szigetelési szabályokat írnak elő. A hőségriadó-rendszert is a környezethez igazították, az északi La Coruna kikötővárosban a figyelmeztetési határ 26 fok, míg Dél-Córdobában 40. 

People cool off with a fountain's water during a heatwave in Seville on July 12, 2022. - Firefighters battled wildfires in Spain and Portugal as Western Europe faced its second heatwave in less than a month which threatened glaciers in the Alps and worsened drought conditions. The mass of hot air which pushed temperatures above 40 degrees Celsius (104 Fahrenheit) in large parts of the Iberian Peninsula was set to spread to the north and east in the coming days. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Fotó: Jorge Guerrero / AFP


Erősödik a klímacsapda is

A klímaberendezések szintén jelentősen hozzájárulnak a városi hősziget jelenséghez, ugyanis minél nagyobb teljesítményen használják őket, annál erősebben fújják kifelé a meleg levegőt. Így tehát minél melegebb van, annál jobban fűtik az egyébként hűtésre használt eszközök a külső területet, sok esetben városi sikátorokat, szűk utcákat, ahol a természetes szellőzés sem működik hatékonyan. A spanyol szakszervezetek – miután egy 60 éves utcai takarító júliusban munkavégzés közben kapott hőgutát és hunyt el – a hőséget foglalkoztatási veszélyként ismertetnék el a törvényhozókkal. Erre eddig nem került sor, de a délutáni takarítási műszakokat estére helyezték át.


Éljen a szieszta!

A döntéshozók az extrém időjárás miatt újragondolhatják a munkabeosztásokat azokon a területeken is, ahol eddig a délutáni pihenő nem volt szokás. Spanyolországban az utóbbi években is sok munkakörben elfogadott volt a délutáni pihenő, de most már a német szakszervezetek is harcolnak azért, hogy az építkezéseken dolgozóknak ne kelljen délután munkát végezniük a megváltozott körülmények miatt.

Érdekesség, hogy miközben Európa igyekszik feltekerni a termosztátokat, és így spórolni a nyári energiafogyasztáson, addig a légkondicionálás őshazájának számító Egyesült Államokban a háztartások csaknem fele 21–23 fok közé állítja be a klímát.

Az Amerikai lakosság főbb hűtési szokásai