Újabb 8 gabonasiló dőlt össze Bejrútban kedden, végül megadva magát a 2020-as robbanás okozta sérüléseknek – írja a France24, rámutatva arra is, hogy ez már a harmadik hasonló összeomlás egy hónapon belül.

This grab from AFPTV footage shot on August 23, 2022 shows a smoke plume rising after the new collapse of the northern section of the grain silos at the port of Lebanon's capital Beirut, which were previously partly destroyed by the 2020 port explosion. - Eight more grain silos at Beirut port toppled on August 23, succumbing to damage from a devastating 2020 explosion in the third such collapse in a month, AFP correspondents reported. The remaining southern block is more stable and not at imminent risk of collapse, said French civil engineer Emmanuel Durand, who has installed sensors on the silos. (Photo by Dylan COLLINS / AFPTV / AFP)
Fotó: Dylan Collins / AFP

A gabonatároló építményeket nemcsak a két évvel ezelőtti robbanás, hanem a múlt hónapban felcsapó lángok is károsították. Ezzel összedőltek az északi silók utolsó még álló építményei is, míg a kisebb károsodást szenvedő déli magtárak nincsenek azonnali veszélyben szakértők szerint.

A 2020. augusztus 4-én bekövetkezett robbanást, amely több mint kétszáz halálos áldozatot követelt, főként ezek az építmények fogták fel, az eredeti 48 silóból azonban már csak 12 áll.

Az idei nyáron aztán a forróság hatására a még az épületekben levő gabona is lángra kapott, és több mint egy hónapja ég a tűz a bejrúti kikötőben. 

A létesítmény időközben az országban pusztító korrupció és nemtörődömség szimbólumává is vált, 

sokak szerint a két évvel ezelőtti robbanást is ez okozta. Ezért egyes kritikus hangok szerint a déli silókat meg kellene őrizni mint emlékhelyet.

Ennek ellenére áprilisban az épületek megsemmisítéséről született döntés, ám az áldozatok hozzátartozóinak ellenvetései miatt leállították a munkálatokat. 

Az ország közmunkaügyi minisztere, Ali Hamieh a múlt héten közölte, hogy a kormány 25 ezer négyzetmétert – az eredeti épületek által elfoglalt 21 ezernél nagyobb területet – foglalt le a kikötőben, hogy új silókat építsenek a régiek pótlására.