A GfK piackutató intézet által számított fogyasztói klímaindex 2022 szeptemberére újabb rekordalacsony szintre esett Németországban, az előző havi felülvizsgált mínusz 30,9-ről mínusz 36,5-re esett, és a piaci előrejelzéseknél is rosszabbul alakult, amelyek mínusz 31,8-et jeleztek előre – számolt be a Trading Economics. A legfrissebb adat a tartós recessziós félelmekre és a magasabb energiaköltségek miatti növekvő aggodalmakra világított rá. 

PRODUCTION - 21 July 2022, Thuringia, Erfurt: The social department store "brauchbar" in Erfurt's Johannesstraße offers a wide range of products. Despite a high willingness to donate and good sales, Thuringia's social department stores are facing problems due to high energy prices. The higher operating costs cannot simply be passed on to the customers, explained the manager of the social department store "brauchbar". Photo: Martin Schutt/dpa (Photo by MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Martin Schutt / DPA Picture-Alliance via AFP

Németországban a megtakarítási hajlandóság több mint 11 éve a legmagasabb értéket érte el, 

mivel a háztartások spórolnak a jövőbeli energiaszámlákra; a vásárlási hajlandóság 1,2 ponttal, mínusz 15,7 pontra esett, ami 2008 októbere óta a legalacsonyabb érték, és a hetedik egymást követő hónapban csökken.

Eközben a gazdasági várakozásokat mérő mutató 0,6 ponttal, mínusz 17,6 pontra emelkedett, a jövedelmi várakozásokat mérő mutató pedig 0,4 ponttal, mínusz 45,3 pontra esett. Az intézet arra figyelmeztetett, hogy a helyzet még rosszabbá válhat az elkövetkező hetekben és hónapokban, ha nem lesz elegendő tüzelőanyag, különösen gáz a lakások fűtéséhez, mivel ez az árak és a fűtésszámlák további emelkedéséhez vezet.