Németország és Dánia közösen épít fel Bornholm közelében, a Balti-tengerben egy szélenergia-központot – írja a Bloomberg. 

Offshore wind park 'Vikings'
Fotó: Stefan Sauer / AFP

A Balti-tengerre tervezett, kilencmilliárd eurós tengeri szélenergia-központ a német és a dán kormány szerint fontos lépés lesz abban a folyamatban, hogy csökkentsék függőségüket az orosz gáztól.

A dán fennhatóság alatt lévő Bornholm a Balti-tengerben található, Dániától keletre, Németországtól északkeletre, Lengyelországtól északra, Svédországtól délre helyezkedik el. Az 588 négyzetkilométer területű szigetet közel 40 ezren lakják.

Az úgynevezett Bornholm-energiasziget több szélerőműparkot köt majd össze, és az általuk termelt energiát a két ország között osztja szét. A projekt kapacitása több mint 3 gigawatt lesz, ami a tervek szerint 4,1 millió háztartás számára fog elegendő energiát termelni. 

Működését 2030-ban kezdi majd meg.

„Ez az első alkalom Európában, hogy két ország együttműködik egy ilyen projektben” – mondta Robert Habeck német energiaügyi miniszter és alkancellár a Bloombergnek. „Biztosítani fogjuk, hogy ez az adófizetők számára is megtérülő üzlet legyen” – mondta Dan Jorgensen dán energiaügyi miniszter. „Nagy bizalomra és hajlandóságra van szükség a két ország között ahhoz, hogy egy ilyen nagyságrendű tervet vállalni tudjunk” – tette hozzá. 

Az északi ország kormánya szerint a projekthez 3 milliárd eurós beruházásra lesz szükség az infrastruktúrához és 6 milliárd euróra a tengeri szélerőműparkhoz. A német 50Hertz hálózatüzemeltető és skandináv partnere, az Energinet, amely az energiaközpontot és a szárazfölddel való összeköttetést építi, osztozni fog a projekt költségein és nyereségén is.

A projekt beindulása után Lengyelországnak és más balti államoknak is lehetőségük lesz csatlakozni a projekthez. Új fél bevonására csak akkor kerülhet sor, ha abba Berlin és Koppenhága is beleegyezik.

Az energiasziget az orosz gázt Európába vezető nagy vezetékek közelében halad majd. Az Európai Bizottság célja, hogy 2050-re a jelenlegi 12 gigawattról 300 gigawattra növelje Európa tengeri szélenergia-kapacitását.