A friss júliusi adatok szerint tovább apadt az ukrán devizatartalék, és a múlt hónap végén már csak 22,385 milliárd dollárt tett ki, az egy hónappal korábbi 22,757 milliárd dollárnál is kevesebbet.

Egy éve a február óta saját területén az orosz hadsereg ellen küzdő Ukrajnának még 31,164 milliárd dollár volt a tartaléka. A tavaly év végi majdnem 31 milliárd dollárról majdnem folyamatosan csökkent, mintegy kétharmadára, annak ellenére, hogy nyugati szövetségesei támogatásokat folyósítottak és ígértek a háborúban álló és pénzügyi szempontból a korábbinál is nagyobb kutyaszorítóba került országnak.

Fotó: -

Összehasonlításképpen, az ukrán devizatartalék már csak alig több, mint a magyar fele (júniusban mintegy 37,5 milliárd euró, dollárban mintegy 38,3 milliárd). A háború miatt nagy visszaesést elszenvedő ukrán nemzeti össztermék körülbelül megegyezhet a magyarral, holott keleti szomszédunk nálunk majdnem ötször népesebb volt a háború miatt elindult menekülthullám előtt. (A múlt évben mintegy 200 milliárd dollárt tett ki az ukrán szemben a magyar 182 milliárd dollárral.)

 

Jelentések szerint három amerikai nagyvállalat vált a legnagyobb földfelvásárlóvá - és együttesen már a művelhető ukrán földterületek több, mintegy egynegyedét birtolják - miután egy éve a Kijevet finanszírozó Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására feoldották a korábbi moratóriumot.