Újabb történelmi csúcsra, 9,1 százalékra ugrott augusztusban az eurózóna éves inflációja a júliusi 8,9 százalékról. Ez ugyan némileg meghaladja a 9 százalékos elemzői várakozásokat, de nem igazán meglepetés. Havi bázison 0,5 százalékos a növekedés a júliusi 0,1 százalék után, a maginfláció viszont a jelzett 4,1 százalékot jobban meghaladó mértékben, 4,3 százalékra nőtt; júliusban 4 százalékos volt az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának szerdán közzétett előzetes adatai szerint.

FRANCE - SUPERMARKETS - ILLUSTRATION
Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas via AFP


Az árakat továbbra is az energiaköltségek mozgatják elsősorban, de az élelmiszer-infláció is két számjegyűre emelkedett, míg az Európai Központi Bank számára különösen fontos nem energetikai célú ipari termékeknél 5 százalékos emelkedést mértek. 

Elemzői várakozások szerint az adat arra készteti majd az EKB-t, hogy folytassa a nagyarányú kamatemelést.


Az eurózóna második legnagyobb gazdaságából azonban jobb hírek érkeztek, Franciaországban megállt a fogyasztói árak emelkedése augusztusban, tehát a jelek szerint már júliusban túljutott az a csúcspontján, ahogyan azt a kormány előre jelezte. A nemzeti statisztikai hivatal (INSE) szerdán közzétett előzetes adatai szerint az infláció augusztusban éves bázison 5,8 százalékosra csúszott vissza az előző havi 6,1 százalékról; elemzők stagnálást vártak. Júliushoz képest 0,4 százalékos volt az emelkedés a várt 0,5 százalék helyett. Az Eurostat módszertana szerint számított árindex 6,5 százalék lett éves, és 0,4 százalék havi összehasonlításban, elemzők 6,7, illetve 0,6 százalékot vártak. 

Az adatok azt jelzik, hogy Máltát kivéve Franciaországban a legalacsonyabb az infláció az eurózóna tagállamai között. 

Ahogy máshol, az inflációt Franciaországban is az energia- és az élelmiszerárak szárnyalása hajtotta. A kormány agresszívan igyekezett megvédeni a fogyasztókat az inflációs terhektől, milliárdokat költött a gázár befagyasztásától kezdve a villamosenergiaár-plafonon át a szivattyútarifák különleges kedvezményéig terjedő intézkedésekre.

3d,Illustration,,Tighten,Your,Belt,-,Austerity,In,Germany, inflation
Fotó: Shutterstock

Az INSEE szerdán megerősítette azt az előzetes adatot, amely szerint a 0,5 százalékkal bővült a második negyedévben.
Olaszországban viszont tovább pörög az infláció, 

minden szerdai előzetes adat meghaladta a várakozásokat. 

Éves bázison a várt 8,1 százalék helyett 8,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak emelkedése a júliusi 7,9 százalékról. Havi bázison 0,8 százalékos az ugrás a júliusi 0,4 százalékról a jelzett 0,6 százalék helyett. A harmonizált eurózónás árindex havi bázison a várt 0,1 százalék helyett 0,8 százalékra emelkedett a júliusi 1,1 százalékos csökkenés után, éves alapon pedig 9 százalékra az előző havi 8,4 százalékról; elemzők 8,3 százalékot vártak.