Japán feladhatja eddigi politikáját, miszerint az országban nem épülnek új nukleáris reaktorblokkok, és újabb atomerőművek építésére szánhatja el magát, hogy szén-dioxid-kibocsátását korlátozza, s biztosítsa az ország energiaellátását – közölte szerda reggel a Kyodo japán hírügynökség az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva.

Fukushima No. 1 Nuclear Power Plant in Japan
Fotó: Toshikazu Sato / The Yomiuri Shimbun / AFP

A Kyodo úgy tudja, hogy a terv a jelenlegi atomerőművek élettartamának meghosszabbítását is tartalmazza, és hivatalosan szerdán jelentik be egy, az ipar átalakításáról és a karbonsemlegességről szóló konferencián.

 

Japán a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után döntött úgy, hogy 40 évben határozza meg a nukleáris erőművek maximális élettartamát,

 

de ez 20 évvel meghosszabbítható, ha az erőművek biztonsági rendszereit korszerűsítik, és a hosszabbítást jóváhagyja a szabályozó hatóság. Az atomenergia-hivatal 17 erőmű ellenőrzését már végre is hajtotta, melyek közül 10 már újra is indult.

A Fukui prefektúrában található mihamai erőmű hármas blokkja lett tavaly nyáron az ország első olyan reaktora, mely több mint 40 éve üzemel.

A japán kormány tervei szerint 2030-ra az ország energiatermelésének 20-22 százaléka származik majd atomerőművekből. A fukusimai szerencsétlenség előtt ez majdnem a 30 százalékot is elérte, de a tragédiát követően az ország összes atomerőművét leállították. Jelenleg 33 működőképes atomerőmű található az országban.

Nemcsak a felkelő nap országában került reflektorfénye az atomenergia. Az orosz-ukrán háború eseményei miatt szikrázik a feszültség Zaporizzsjánál, a világ ismét egy atomerőműre figyel.

Az atomenergia reneszánszára számít a legnagyobb uránbányász cég

Az energiaválság az atomenergia szerepének újragondolására késztette a döntéshozókat. Jelentős mértékben emelte termelési céljait a világ vezető uránbányász cége, a kazah Kazatomprom 2024-re, mivel úgy látják, egyre nagyobb igény mutatkozik az atomenergiához szükséges nyersanyagra.