Az orosz gazdaság 4,7 százalékkal eshet vissza a tavalyi évhez képest, míg az idei átlagos 13 százalékra gyorsulhat a tavalyi 8,4 százalékról elemzői várakozások szerint. A Reuters havonta közzétett elemzői kutatása azt valószínűsíti, hogy az orosz bruttó hazai termék (GDP) idén a 2020-as év ütemével megegyező mértékben eshet vissza, ami a korábbi felméréseknél kisebb csökkenésre utal. Júniusban a szakértők még 7 százalékos, egy hónappal később pedig 5,1 százalékos zsugorodást vártak.

1388384006 pénz bankjegy orosz rubel Banknote of Russian rubles on the background of stock charts. Concept of Economic Sanctions in Russia
Fotó: Anton Petrusz / Getty Images

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban megjelent, a világgazdaság növekedési kilátásairól szóló publikációjában a korábbi 8 százalékos orosz GDP-csökkenésről szóló éves prognózisát 6 százalékra módosította.

Az orosz pénzügy tárca az ukrajnai inváziót követően életbe léptetett nyugati szankciók után egy nem nyilvános feljegyzésében még 12 százalékos recesszióval számolt, amely a Szovjetunió összeomlása óta nem látott gazdasági visszaesés lett volna. Az ország gazdaságfejlesztési minisztériuma ennél optimistább, hivatalosan 7,8 százalékos visszaeséssel számol jelenleg, ám ezt orosz sajtóértesülések szerint hamarosan 4,2 százalékos visszaesésre javíthatja.

Az orosz recessziót a stabil és a kereslet visszaépülése enyhítheti az elemzők szerint.

A hivatalos statisztikákban júliusban a rekordalacsony szinten, 3,9 százalékon állt.

A Reuters felméréséből kitűnik, hogy júliusban az inflációs nyomás is tovább enyhülhetett, az éves szintjét már csak 13 százalékra várják, az egy hónappal korábban 13,4 százalék volt ez az érték.

A heti inflációs jelentések nyolc hete csökkenést mutattak. Az inflációs folyamatok enyhülésével további kamatcsökkentések lehetségesek. Az orosz jegybank szeptember közepén várhatóan 50 bázisponttal 7,5 százalékra vágja az alapkamatot.