A magas energiaárak miatt a szlovákiai családok hamarosan a vezetékes ivóvízért is jóval nagyobb összeget lesznek kénytelenek fizetni, ha nem lép közbe az állam  – tudatta az Új Szó.

Boris Kollár házelnök úgy látja, hogy ha a tendencia folytatódik, a bor vagy a vodka is olcsóbb lesz, mint az ivóvíz.

Kollár szerint az államnak a lehető leghamarabb meg kell határoznia az energiaárakat,

 még akkor is, ha ehhez szabványosnak épp nem nevezhető lépésekhez kell folyamodnia.

Child,Holding,A,Glass,Under,Stream,Of,Clear,Transparent,Cold, Child holding a glass under stream of clear transparent cold water from a tap. Close up shot of a young girl pouring a glass of fresh water from a kitchen faucet. Healthy Nutrition. World Water Day. Child holding a glass under stream of clear transparent cold water from a tap. Close up shot of a young girl pouring a glass of fresh water from a kitchen faucet. Healthy Nutrition. World Water Day.
Fotó: Shutterstock

A villamosenergia-árak emelkedése olyan mértékű, hogy az az egész szlovák gazdaságot veszélyezteti.

A vízszolgáltatók máris bejelentették, hogy ez az ivóvíz árának gyors emelkedésében is megmutatkozhat. 

Egy kelet-szlovákiai vízszolgáltató például eddig évente mintegy hatmillió eurót fizetett az áramért. Ma már ugyanez 11-12 millió eurójába kerül, jövő januártól pedig évi 56 millió eurót kellene fizetnie. Ha így folytatjuk, a bor vagy a vodka olcsóbb lesz, mint az ivóvíz

– figyelmeztet Kollár. Szerinte az állam részéről gyors beavatkozásra van szükség.

Ellenkező esetben a rendszer teljesen összeomlik. Az emberek nem tudnak majd fizetni az áramért, a gázért vagy a vízért. A vállalkozások csődbe mennek, és velük együtt az egész gazdaság és az állam is

– állítja Kollár, aki úgy gondolja, hogy nagyon kemény lépésekre lesz szükség az állam részéről, de szerinte ezt a kockázatot fel kell vállalni.