Jelentősen romlottak a német gazdaság növekedési kilátásai – derül ki a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet hétfőn publikált elemzéséből. A müncheni egyetem intézete legfrissebb negyedéves prognózisában csökkentette az idei és a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését, miközben megemelte az ugyanerre az időszakra vonatkozó inflációs várakozásait.

Greifswald,,Germany,-,July,31,,2021:,The,Market,Square,(marktplatz)német gdp, market, piac
Fotó: Shutterstock

A 2022-ben 1,6 százalékkal bővülhet a korábban várt 2,5-del szemben, 

míg 2023-ban az Ifo várakozása szerint 0,3 százalékkal zsugorodik Európa legnagyobb gazdasága. A júniusi jelentésben a gazdaságkutató 3,7 százalékos GDP-növekedéssel számolt. Tavaly a német gazdaság 2,6 százalékkal bővült.

Bajban vannak a német pékségek

Az az alapanyagok drágulása és az miatt bajba kerültek a német pékségek. Csődhullám indulhat a sütőiparban, ha a kormány nem lép közbe.

Negyedéves összevetésben az Ifo szerint a német gazdaság a 2022 harmadik negyedéves stagnálás után a negyedik negyedévben 0,2, a jövő év első negyedében 0,4 százalékkal zsugorodik, mindez a megemelkedett energiakiadásokkal és az elszálló inflációval indokolták.

Az Oroszországból érkező gázszállítások és a drasztikus áremelkedések aláásták a járványt követő gazdasági fellendülést 

– értékelte az Ifo prognózisigazgatója, Timo Wollmershaeuser, aki szokatlannak nevezte, hogy ilyen mértékben romlottak a növekedési kilátások az előző, három hónappal korábbi jelentéshez képest.

Scholz: tekintettel kell lenni az orosz földgáztól függő uniós tagállamokra

A német kancellár az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel folytatott megbeszélése után kettejük közös tájékoztatóján válaszolt arra a kérdésre, mennyire tartanak attól, hogy Vlagyimir Putyin teljesen leállítja a földgázszállításokat, ha az EU felső határt vezet be a gáz árára.

A bérek vásárlóértéke az idén és jövőre is három százalékkal eshet, 

amire az adatközlés kezdete, 1970 óta nem volt példa – tette hozzá.

Az intézet az idei inflációs kilátásokat 6,8-ről 8,1 százalékra, a jövő évit 3,3-ről 9,3 százalékra emelte. Tavaly a fogyasztói árak éves átlagos növekedési üteme 3,1 százalék volt. Az infláció 2023 első negyedévében 11 százalék körül tetőzhet a magas energiaárak miatt.

Az Ifo elemzői szerint a német gazdaság 2024-ben térhet vissza a normális kerekvágásba. 

A jövő évi recessziót követően a GDP 1,8 százalékkal emelkedhet, miközben az infláció 2,5-re lassulhat 

– áll a jelentésben.

Mikor előzi meg India a németeket és Japánt – így látja Peking

India össztermékben már megelőzte egykori gyarmattartóit, a briteket, és Delhi szerint öt év múlva a németek, rá két évre a japánok következnek. Érdekes rátekinteni arra az elemzésre, amelyet a GDP-ben világmásodik Kína hivatalos lapja készített arról, mikor érhet a nyomukba az ázsiai vetélytárs.