Az elszálló energiaárak és az emelkedő alapanyagárak miatt riadót fújtak a német pékségek – írja a Reuters.

Day of action by bakers on rising energy prices
Fotó: Julian Stratenschulte / dpa

Németországban mintegy tízezer pékség üzemel és több mint háromezer fajta kenyér közül választhatnak a vásárlók, a kínálatot perecek, kalácsok és különböző péksütik színesítik. Európa legnagyobb gazdaságában létezik kenyérintézet, kenyérregiszter és kenyérmúzeum is. 

Az ország nagy területe, éghajlati viszonyai és középkori széttagoltsága segítette a sajátos kenyérkultúra kialakulását. Mivel az egységes német állam létrejötte előtt több kisebb fejedelemség, hercegség, grófság és királyság létezett, így mindenhol kialakultak a csak az adott régióra jellemző kenyérfajták. 

A sütőipari éves forgalma mintegy 15 milliárd euró, a háztartásonkénti 56 kg-os fogyasztással a kenyér az első számú alapvető élelmiszer Európa legnagyobb gazdaságában.

Most azonban könnyen lehet, hogy az és betesz a német kenyérkultúrának.

A dagasztógépek és a hűtőkamrák rengeteg áramot fogyasztanak, a kemencék többnyire gázzal működnek, az energiaárak pedig az orosz–ukrán háború kirobbanása óta az egekbe emelkedtek. A péktermékekhez nélkülözhetetlen nyersanyagok (cukor, liszt, tej, vaj) szintén drágultak, miközben az infláció miatt az alkalmazottak fizetését is emelni kell. A közel 8 százalékos infláció miatt viszont a német családok kevesebb pékterméket vásárolnak.

A Reuters egy német sütőipari vállalkozó, Heinz Hemmerle esetét ismerteti, aki 13 pékséget üzemeltet az Észak-Rajna–Vesztfáliában található 170 ezres városban, Mülheim an der Ruhrban. 

A pékségtulajdonos arra számít, hogy cége éves villanyszámlája a négyszeresére, 1,2 millió euróra emelkedik.

Daniel Schneider, a német pékszövetségnek vezetője szerint a sütőiparban tevékenykedő vállalkozók nem tudják, hogyan termeljék ki a költségeket, miközben igyekeznek optimalizálni működésüket és a kenyérkínálatot. 

Az olaj- vagy villanysütőkre való átállás is egy lehetőség, de ez is költséges és időigényes

 – tette hozzá. Schneider arra számít, hogy egyre több pékség zár be, ha az energiaköltségek nem csökkennek radikálisan.

„A sütőipar történetének egyik legnagyobb kihívása előtt áll” – hangsúlyozta. Szerinte a kormányzat segítsége nélkül sok vállalat végveszélybe kerül, és ez nemcsak munkahelyeket fog szüntet meg, hanem veszélyezteti a lakosság alapvető élelmiszerekkel való ellátását is.

Nem csupán a német sütőipari vállalkozók kongatják a vészharangot: a holland iparági érdekképviseletek szerint az energiaárak ugrásszerű emelkedése bezárási hullámmal fenyegeti az ottani pékségeket.