A napokban számos városban, köztük az szempontjából kiemelten fontos Sencsenben is szigorítottak a Covid-zárlaton, miután a technológiai központban újabb fertőzésekről érkeztek hírek. Ahogy megírtuk, a 21 milliós Csengtu környékén pedig a múlt héten vezettek be korlátozásokat, a hatóságok tömeges tesztelést rendeltek el. 

This photo taken on July 20, 2022, shows a delivery worker riding a scooter on a street in Shenzhen, in China's southern Guangdong province.
Fotó: Jade Gao / AFP

A Nomura elemzése szerint a potenciális kínai gazdaságnövekedés 12 százalékát érintik korlátozások, ez a szám a múlt héten alig haladta meg az 5 százalékot.

Új számítási modelljében a Nomura az intézkedések szigorúsági fokával súlyozza az érintett területek potenciális termelékenységét. Ezt alkalmazva 2,7 százalékra csökkentették az idei évre szóló gazdaságnövekedési előrejelzésüket, az augusztusi 2,8 százalékos becslés után – hangsúlyozta a Nomura vezető kínai közgazdásza, Ting Lu. 

Augusztus 17-én közöltük az új adatot. Akkor még nem számítottunk arra, hogy a növekedés ilyen gyorsan erodálódik

– tette hozzá Ting Lu.

A nagy befektetési bankok idén már többször csökkentették kínai GDP-előrejelzéseiket, főként miután Sanghaj városát két hónapra lezárták. A Nomura általában társainál előbb lépett, így valószínűsíteni lehet, hogy a többi nagybank is felülvizsgálja érvényes előrejelzését.
 

A kínai GDP növekedési üteme
 


Kedden Kínában 1247 új Covid-esetet regisztráltak, de a szakembereket nem is a szám, hanem inkább az aggasztja, hogy az ország északi részétől egészen a délkeleti partokig mindenhonnan jeleztek pozitív eseteket, tehát a fertőzés is szétterjedt az egész országban.

Az üzleti életre és a társadalmi kapcsolattartásra vonatkozó korlátozások régiónként eltérők. Pekingben például csupán rendszeres tesztelést várnak a lakosságtól, az ország más részein nem indult el a tanítás, de vannak olyan városok is, ahol otthonukba kényszerítik az embereket.

Tény ugyanakkor – és a Nomura elemzőit igencsak aggasztja –, hogy 

a koronavírus-járvány gócpontjai a kisebb gazdasági jelentőségű területekről az üzleti központok felé tolódtak el.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy új modelljük szerint a lezárásoknak a GDP-re gyakorolt hatása gyorsan megközelíti a tavaszi sanghaji lezárás idején tapasztalt szintet. Akkor a GDP-re gyakorolt súlyozott hatás valamivel 20 százalék fölött állt.

(210908) -- SHENZHEN, Sept. 8, 2021 (Xinhua) -- A worker operates at the construction site for a transaction center in Qianhai, Shenzhen City, south China's Guangdong Province, on Sept. 8, 2021. China's central authorities have issued a new plan for further developing a cooperation zone for the southern metropolis of Shenzhen and the Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR). According to the plan, the reform and opening up of the Qianhai Shenzhen-Hong Kong Modern Service Industry Cooperation Zone will be comprehensively deepened.  The plan, issued by the Communist Party of China Central Committee and the State Council, was made public on Monday.  The general plan to establish the cooperation zone was approved by the State Council in 2010.
Fotó: Mao Szi-Csian / AFP

A helyzetet súlyosbítja, hogy ünnepi hosszú hétvége közeleg Kínában, amikor – Európához hasonlóan – tömegek kelnek útra, hogy meglátogassák rokonaikat, kimozduljanak, pihenjenek. Az utazások, a lakosság keveredése pedig gyorsítani szokta a koronavírus terjedését.

Legutóbb két kelet-kínai városban, Nankingban és Vuhsziban szólították fel a lakosságot, hogy maradjanak otthon, és kerüljék a szükségtelen utazásokat a közelgő őszi fesztivál idején.

Kínának a zéró-Covid-politikája segítségével ugyan sikerült csökkentenie a megbetegedések számát az utóbbi időben, de elemzők figyelmeztetnek arra, hogy ennek komoly növekedési ára lesz. 

Sokan azt is kérdésesnek tartják, hogy megéri-e a drákói szigor alkalmazása. Ugyanakkor a kínai hatóságok egyelőre nem szándékoznak enyhíteni a zéró tolerancián, és egyelőre az ország határait sem tervezik kinyitni a turisták előtt.

A döntéseknek most az átlagosnál is nagyobb súlyuk van. 

Alig egy hónappal a kormányzó kommunista párt kongresszusa előtt a  Covid-helyzet „fokozódik”,

Pekingben már el is rendelték, hogy a kommunista párt tisztviselői nem hagyhatják el indokolatlanul a várost az őszi fesztivál alkalmából, illetve az október eleji ünnepnapokon, és a környék lakosságának is azt tanácsolták, hogy napolják el utazásaikat. 

A pártkongresszus zökkenőmentes megrendezése kulcskérdés, ezen fogják immár harmadszor Kína elnökévé választani Hszi Csin-pinget. Pekingben egyébként kedden mindössze 14 új esetet regisztráltak.

Eközben újabb kedvezőtlen adatokat közöltek a kínai gazdaságról, ahogyan megírtuk , mind az export, mind az veszített lendületéből augusztusban, táplálva a recessziós félelmeket.