Minden eddiginél határozottabban követelik az európai távközlési szolgáltatók, hogy a jellemzően amerikai tulajdonban álló vezető technológiai cégek, azaz az úgynevezett Big Tech vállalatai is szálljanak be jelentős befektetésekkel a hálózatfejlesztés költségeibe az öreg kontinensen.

META
Fotó: Getty Images

A Deutsche Telekom, a francia Orange és a spanyol Telefonica, valamint a földrész 13 másik vezető telekommunikációs cége most az energiaválságra és az uniós klímavédelmi célokra hivatkozva fordult költségmegosztási követelésével az Európai Bizottsághoz – tudta meg a Reuters hétfőn.

Az időzítés sem véletlen, hiszen az Európai Bizottság a feszültséget észlelve jogalkotási javaslat előterjesztésére készül, amely állítólag arra kényszerítheti a technológiai vállalatokat, hogy vállaljanak részt az 5G-s hálózatok kiépítéséből, továbbá az üvegszálas kábelek telepítéséből az unióban. Az előterjesztés végleges formába öntése előtt pedig mindkét tábor megfogalmazhatja álláspontját.

 

Az ágazatnak, amely évente mintegy 50 milliárd eurót fektet az infrastruktúrába, pótlólagos forrásokra van szüksége, méghozzá sürgősen – áll a vállalatok vezérigazgatóinak nyilatkozatában.

A tervezési és építési munkák költségei egyre nőnek. Az üvegszálas kábelek bekerülési ára például 2022 első fél évében csaknem megduplázódott. Hasonlóképpen az energiaárak és az egyéb ráfordítások robbanásszerű emelkedése is sújtja a szektorban működő társaságokat

– tették hozzá.

A vezérigazgatók szerint, miután korábban Európa számtalan esélyt kihagyott a lakossági internetszolgáltatások fejlesztése terén, most végre időben kell cselekedni, és nem szabad elszalasztani a metaverzum által kínált lehetőségeket.

A Vodafone, a Bouygues Telecom, a KPN, a BT Group, a TIM Group, a Telia, a Fastweb és az Altice Portugal által szintén aláírt nyilatkozat arra is rámutat, hogy a fejlesztések idejekorán és hosszú távon fenntartható minőségben történő elvégzéséhez a legnagyobb forgalmat generáló vállalatoknak méltányosan hozzá kell járulniuk a jelentős költségekhez,

amelyeket jelenleg kizárólag az európai távközlési vállalatok viselnek.

Az a helyzet ugyanis – folytatták – nem tartható fenn, hogy az olyan amerikai technológiai óriások, mint a Google, a Meta vagy a Netflix az európai internetforgalom több mint felét bonyolítják le, miközben az infrastruktúra korszerűsítésének költségeiből nem vállalnak részt.

A Big Tech vállalatok korábban azzal utasították vissza a hasonló követeléseket, hogy eddig is jelentős összegeket fektettek be a hatékony tartalomterjesztést szolgáló berendezésekbe és technológiákba.

Rászáll a Big Tech cégekre a brit versenyhatóság

A vizsgálatnak nem lesz hamar eredménye, az Ofcom szerint 12 hónapot is igénybe vehet az eljárás.