A brit médiaszabályozó, az Ofcom vizsgálatot indít az Amazon, a Google és a Microsoft ellen. A hatóság azt fogja feltárni, hogy a Big Tech cégek korlátozzák-e a versenyt a felhőalapú számítástechnikai iparágban – írta meg a CNBC. A vizsgálat most az előkészítő fázisban van, de heteken belül elindulhat. A csütörtökön bejelentett vizsgálat az Amazon Web Servicesre, a Microsoft Azure-ra és a Google Cloudra fog összpontosítani. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy távoli szervereken tárolhassák és kezelhessék az adataikat, ahelyett, hogy saját infrastruktúrát építenének ki ehhez.

Portland,,Or,,Usa,-,Dec,23,,2021:,Mobile,App,Icons
Fotó: Shutterstock

A szabályozó további lépéseket tehet, ha a vizsgálat eredményeként arra jutnak, hogy a nagy tech cégek sértik a versenyt. Az Ofcom kapcsolódási igazgatója, Selina Chadha elmondta, hogy a szabályozónak hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy döntésre jusson a kérdésben. 

A vizsgálat 12 hónapot fog igénybe venni, aminek a végén egy zárójelentésben gyűjtik össze az eredményeiket, aggályaikat és ajánlásaikat.

Az Amazon, a Microsoft és a Google nem reagáltak az üggyel kapcsolatban a CNBC megkeresésére.

Már nem Jeff Bezos a világ második leggazdagabb embere

Gautam Adani indiai mágnás vagyona nőtt a legnagyobb mértékben 2022-ben, Jeff Bezost is megelőzte, és ezzel a világ második leggazdagabb embere lett.

Ez a felülvizsgálat részét képezi az Ofcom szélesebb körű digitális stratégiájának. A következő években más digitális piacok vizsgálatát is tervezik, például a személyes üzenetküldő szolgáltatások és a virtuális asszisztensek is sorra fognak kerülni. Az Ofcom elmondta, hogy fel fogják mérni, hogy a Metához tartozó Whatsapp, az Apple Facetime alkalmazás vagy a Zoom szolgáltatásai miként befolyásolják a hagyományos telefonálást és az üzenetküldést. Emellett a digitális asszisztenseknél az érdekli a szervezetet, hogy ezek az eszközök miként befolyásolják az okos televíziók és hangszórók közötti versenyt.

Az életünk, a munkavégzésünk, a szórakozásunk és az üzletvitelünk mind megváltozott a digitális szolgáltatások hatására. Ahogy egyre több szolgáltató jelenik meg ezen a piacon, úgy nő a szabályozók előtt álló technológiai és gazdasági problémák száma

– írta Chadha egy csütörtöki közleményben.

Nem rég a brit törvényhozás elé került egy az online biztonságról szóló törvényjavaslat, ami jelentős jogkörökkel ruházná fel az Ofcomot a digitális tartalmak szabályozása körében. Ez a jogszabály azonban valószínűleg nem fog életbe lépni, tekintettel arra, hogy Liz Truss átvette a kormányt Boris Johnsontól

Mivel Truss kormányának jelenleg számos válságponttal kell megküzdenie, így várhatóan az online biztonság szabályozása a prioritási lista végére fog kerülni.

A brit lépés cselekvésre sarkallhatja más országok szabályozó hatóságait is a nagy technológiai vállalatok versenytorzító működésével kapcsolatban. Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága számos aktív vizsgálatot folytat a Big Tech vállalatokkal szemben. Emellett azért is lobbiznak a kormánynál, hogy további jogosítványokkal ruházzák fel annak érdekében, hogy rendet tehessen a digitális piacon.

Az Európai Bizottság mindeközben több milliárdos bírságot szabott ki a Googlera egy trösztellenes eljárás keretében. Emellett vizsgálatok folynak az Apple és az Amazon ellen is. Az Európai Unióban több mérföldkőnek számító digitális törvényt is elfogadtak, amik átalakíthatják a nagy techcégek üzleti tevékenységét.