Németországnak kötelessége a 2 százalékának megfelelő katonai kiadási szint elérése – közölte Christine Lambrecht német védelmi miniszter. Igaz, azt is hozzátette, hogy hosszú távon.

07 September 2022, Berlin: Christine Lambrecht (SPD), Federal Minister of Defense, speaks about the budget in the Bundestag.
Fotó:  Kay Nietfeld / DPA / AFP

Olaf Scholz német kancellár pár nappal az Ukrajna elleni inváziót kezdete után jelentette be, hogy 100 milliárd eurós haderőfejlesztésbe kezdenek , s ezzel a által megkövetelt, GDP-arányosan 2 százalékos cél fölé emelkednek a német védelmi kiadások. Teljes 180 fokos fordulatot jelentett ez Berlin korábbi, meglehetősen óvatos és tartózkodó politikájában. A védelmi miniszter hétfői nyilatkozata azonban azt jelzi, hogy az megakaszthatja a nagy ívű elképzeléseket.

„Szükségünk van erre a pénzre, minden feltétel nélkül, viszont hosszú távon van rá szükségünk, hogy a 100 milliárd eurót ne költsük el hiába”

– mondta Christine Lambrecht. „Meg kell előznünk egy olyan helyzetet, amelyben esetleg nem engedhetjük meg magunknak a most megvásárolt felszerelések karbantartását” – tette hozzá.

Lambrecht elismerte, hogy Németország földrajzi helyzete és gazdasági ereje „vezető szerepet jelent katonai téren is, függetlenül attól, hogy szeretjük-e ezt, vagy nem”. A miniszter amellett érvelt, hogy tovább lazítsák a szigorú német szabályokat, és nagyobb arányban vegyen részt a német hadiipar az európai védelmi projektekben. 

Ugyanakkor továbbra is visszautasította azt, hogy Kijevnek harckocsikat szállítsanak,

miután Berlin korábban további 500 millió euró értékű fegyverre és lőszerre tett ígéretet.