A cseh kormány a jövő héten terveket fog kidolgozni egy állami ügynökség felállításáról, ami még a tél beállta előtt elkezdheti az energiabeszerzést a ellátására – írja a Reuters.

Czech,Crown,Coins,In,A,Glass,Moneybox,-,Savings,For
Fotó: Shutterstock

Az ország ipari minisztere, Jozef Sikela szerint az új ügynökség feladata lesz biztosítani az iskolák, kórházak és más közintézmények ellátását. 

A politikus a lépést az egekbe emelkedő árakkal indokolta. Pontos részleteket nem közölt, így az ügynökség létrehozásának dátuma sem ismert, de a tárcavezető szerint újévre készen áll majd a közintézmények energiaellátásának biztosítására.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása és az arra adott uniós szankciók miatt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával néz szembe az öreg kontinens. Oroszország az elmúlt hetekben visszafogta az Európába irányuló gázszállításokat, így jelentősen emelkedtek az árak, Németországban például a hétfőn átlépte a megawattóránként ezer euró feletti csúcsot, majd megfeleződött, ami még mindig tízszerese az átlagnak.

Emiatt a német szövetségi kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az emelkedésének ellensúlyozására.