A finn Huhtamaki csomagolócég oroszországi leányvállalata is orosz kézbe kerülhet hamarosan, ráadásul ugyanaz az üzletember tett érte ajánlatot, aki a McDonald's oroszországi éttermeit is felvásárolta. A szibériai üzletember, Alekszandr Govor a Reuters által megszerzett dokumentumok szerint 

151 millió eurós ajánlatot tett a finn gyárnak.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

Govor ezzel a szankciók sújtotta orosz gazdaság egyik legnagyobb nyertese lehet, hiszen a McDonald's-ot jelképes összegért szerezte meg, júniusban pedig kissé átalakítva az éttermeket el is indította saját gyorsétterem-láncát. 

Penészes hamburger a menü a McDonald’s új orosz verziójában, a sült krumpli pedig elfogyott

Épphogy megnyíltak az új üzletek, máris gondok vannak a Vkusno i Tochkával.

A Huhtamakit egy sberbankos kölcsönből és egy – részben Govor tulajdonában álló – ciprusi székhelyű cégtől kapott összegből fedezné a dokumentumok szerint. Egyelőre egyik fél sem reagált a bizniszre. 

A Huhtamaki 1993 óta van jelen Oroszországban, több nagy étterem és kávézó-láncnak is dolgoznak, elsősorban műanyag- és papírpoharakat, pohártetőket gyártanak, de ételtartókat is előállítanak.

 Partnereik között van a KFC, a Burger King és az IKEA is. A február 24-én indult ukrajnai invázió miatt ugyanakkor sok cégnek vállalhatatlan lett az oroszországi jelenlét, így sorra bejelentették kivonulásukat. 

A Huhtamaki áprilisban jelentette be, hogy eladná oroszországi érdekeltségét és potenciális vevőket keresnek, miután azonnal leállítottak mindenféle további beruházást az országban. A vállalat nettó árbevételét nézve az orosz piac mintegy 3 százalékot tett ki és több mint 700 embert foglalkoztattak.