Cégvilág

Megvan az oroszországi McDonald’s éttermek új tulajdonosa

Az orosz kormány minden szükséges támogatást megad az induláshoz a McDonald’s amerikai gyorsétteremlánc oroszországi egységeit átvevő új tulajdonosnak – jelentette be Gyenisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

A világ legnagyobb hamburgerétterem-lánca csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy

Alekszandr Govor jelenlegi licenctulajdonosnak adja el oroszországi üzlethelyiségeit, aki új márkanév alatt üzemeltetné az éttermeket.

A McDonald’s oroszországi és ukrajnai egységei egyelőre zárva tartanak, de

a dolgozókat továbbra is fizetik.

Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt előidéző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald’s céget, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald’s értékeivel sem

– áll a gyorsétteremlánc hétfői közleményében.

An impersonator of the Soviet State founder Vladimir Lenin stands in front of a closed McDonald's restaurant in Moscow on May 16, 2022. - American fast-food giant McDonald's will exit the Russian market and sell its business in the increasingly isolated country, the company said May 16, 2022. In a statement McDonald's said: "After more than 30 years of operations in the country, McDonald's Corporation announced it will exit the Russian market and has initiated a process to sell its Russian business. Many Western businesses have pulled out of Russia since its invasion of Ukraine in February. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

A cégnek 847 étterme van Oroszországban. Védjegyeit megtartja ugyan, de

az értékesítés után nem fogja engedélyezni a cégnév, a logó, a márkajelzés és az étlap használatát.

Az amerikai gyorsétteremlánc tavaly bevételének 9 százalékát, mintegy 2 milliárd dollárt termelte ki az orosz és az ukrán piacon. Oroszországi és ukrajnai

egységeinek bezárása óta a vállalat havi 55 millió dollárt veszített.

Az oroszországi távozással kapcsolatban felmerülő költségek miatt a cég 1,2-1,4 milliárd dolláros egyszeri leírásra számít a mérlegében.

 

étterem háború Oroszország McDonald's szankció hamburger
Kapcsolódó cikkek