A vártnál kevésbé esett vissza, de így is 2020 májusa, a járvány első hullámának amerikai tetőzése óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma az idén augusztusban.

A “For Sale” sign is displayed in front of a house in Washington, DC, on March 31, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors szerdán azt közölte, hogy augusztusban szezonális kiigazítással az előző havihoz képest évesítve 4,8 millióra csökkent az eladott használt ingatlanok száma az Egyesült Államokban. A tényleges értékesítés nagyobb lett a 4,70 milliós piaci várakozásoknál. Júliusban 4,82 millió volt az évesített értékesítési szám.

Az Egyesült Államokban hetedik hónapja csökkent a használt lakások eladása a jelzálogkamatok és az ingatlanárak emelkedése miatt.

Az átlagos lakásár éves szinten 7,7 százalékkal, 389 500 dollárra nőtt. A 30 éves jelzáloghitelek átlagos amerikai kamata 6,02 százalék volt a múlt héten, 2008 óta először lépte át a hat százalékot.

Éves összevetésben a használtlakás-eladás 19,9 százalékkal esett augusztusban.

A decemberivel együtt 6,12 millió ingatlan cserélt gazdát 2021-ben az Egyesült Államokban, 8,5 százalékkal több, mint az előző évben és a legtöbb 2006 óta.

Már az amerikai álom is drága: rekordot döntöttek a lakásárak az Egyesült Államokban

Az USA-ban 170 millió forintnak megfelelő dollár kell az átlagos ingatlanok megszerzéséhez.