Új rekordot döntöttek a lakásárak az Egyesült Államokban, júniusban 416 ezer dollárra, azaz több mint 170 millió forintra emelkedett az árak mediánja, miközben az eladások az ötödik egymást követő hónapban csökkentek, mivel a magasabb kamatlábak miatt sokaknak le kellett mondaniuk a vásárlásról.

Az Országos Ingatlanközvetítők Szövetsége szerdán tette közzé, hogy a használt lakás tranzakciók volumene 5,4 százalékkal estek vissza júniusban az előző hónaphoz képest, ami 2020 júniusa óta a leggyengébb ütem. 

Az egy évvel korábbi adatokhoz mérten pedig 14,2 százalékos csökkenés figyelhető meg a múlt hónapban. Mindeközben a lakásárak országos mediánja tovább emelkedett, júniusban 13,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és elérte a 416 ezer dolláros szintet a májusi 408 ezer után.

Usa,Interest,Rates,Effect,On,House,Prices,In,The,Real
Fotó: Shutterstock

A magasabb árak ellenére a lakások még mindig gyorsan fogynak. Az ingatlanok júniusban átlagosan csupán 14 napig voltak a piacon. Az eladó lakások száma is nőtt, a teljes készlet június végén csaknem 1,26 millió volt, május óta 9,6 százalékos a növekedés.

A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok 0,9 százalékos havi csökkenést vártak a használt lakások eladásaiban, amelyek a lakáspiac nagy részét adják.

A Freddie Mac jelzálog közvetítő szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 5,51 százalék volt június utolsó napján, szemben az egy évvel korábbi 2,88 százalékkal.

A jelzálogbankár-szövetség szerdai külön közleménye szerint az emelkedés miatt a jelzáloghitel-kérelmek zsinórban harmadik hete csökkentek, és 2000 óta a legalacsonyabb szinten voltak.

A magasabb jelzáloghitel-költségek részben a Federal Reserve agresszív kamatemelésének a következményei, intézkedésével a Fed a júniusban 9,1 százalékra gyorsult inflációt igyekszik megfékezni. A rekordmagas számokat látva a Fed tisztviselői júniusban háromnegyed százalékponttal emelték a kamatokat, ami 1994 óta a legnagyobb növekedés. Ráadásul valószínűleg a jövő heti ülésükön is hasonló lépést tesznek.

A Redfin ingatlanközvetítő cég szerint júniusban függőben lévő lakásvásárlási szerződések csaknem 15 százaléka meghiúsult, ami 2020 áprilisa óta a legmagasabb érték (akkor a Covid–19 világjárvány zavarta meg a piacot). 

Mivel az emberek nem tudják, mit hoz a holnap, inkább nem vásárolnak– mondta Phil Mount idahói ingatlanügynök, majd hozzátette, hogy a magasabb kamatlábak miatt az építkezések is megtorpantak, a fejlesztők most a már elkészült lakások eladására koncentrálnak, nem pedig további építkezésekre.