Előzetes megállapodást kötött egy a Mercedes-Benz egy egyelőre meg nem nevezett szélerőmű-szolgáltatóval, amely 2027-től kielégíti a cég németországi áramigényének 25 százalékát – jelentette be hétfőn az autógyártó. A szolgáltató egy jelenleg építés alatt álló, balti-tengeri szélerőműparkból szállítja majd az áramot.

Fotó: ANP via AFP


A német ipar az egyik legjelentősebb gázfogyasztó, és az Ukrajna elleni orosz invázió és a magas energiaárak miatt még sürgetőbb kérdéssé vált, hogy eltávolodjon a fosszilis tüzelőanyagoktól. A Mercedes korábban azt ígérte, hogy 2030-ra energiaigényének 70 százalékát megújuló energiaforrásokból fogja fedezni. Áprilisban pedig közölte, hogy 2022-től kezdve a Statkrafttal és az Enovosszal kötött energiafelvásárlási megállapodások keretében a teljes németországi villamos energiát zöld forrásokból szerzi be.
A cég emellett 2025-ig egy szélerőműpark építését is tervezi az északnyugat-németországi Alsó-Szászország tartományban, amely száz megawattnyi villamos energiát képes termelni, ami az autógyártó éves németországi igényének több mint 15 százaléka.