Ausztria adósságrátája 2023-tól csökkenni fog, miután idén elérte a 80 százalékát – idézte a Reuters hírügynökség Magnus Brunner pénzügyminisztert, aki ebben a hónapban készül bejelenteni a jövő évi költségvetést. 

Magnus Brunner
Fotó: Jeff Mangione / AFP

A gyengébb és az elleni szükséges intézkedések miatt idén 80 százalék körüli lesz az adósságráta. Az adósságráta 2023-ban már csökkenni fog, és az elkövetkező években a cél az kell legyen, hogy a 70 százalék felé mozduljunk vissza

– mondta az Austria Press Agencynak.

„Az út tehát helyes, ami jelzésként is fontos a hitelminősítők számára, mert idén már láttuk, hogy kritikusabban szemlélik Ausztria kilátásait. A hitelminősítők kritikája növeli az adósságunk költségét is” – tette hozzá. Brunner a még véglegesítés alatt álló költségvetést október 12-én terjeszti a parlament elé.

„A gyengébb gazdasági fejlődés, a magas infláció és az ukrajnai háború okozta kihívások fényében a 2023-as költségvetést természetesen ismét erősen válságintézkedések fogják jellemezni” – mondta. Olyan, jövőre életbe lépő lépéseket említett, mint az áramköltség-támogatás, a megélhetési adókedvezmények és az ingázási támogatás emelése.

Életbe lépett a szén-dioxid-adó Ausztriában

A kibocsátott szén-dioxid adóját évente növelni fogják, arra sarkallva az úton közlekedőket, hogy alternatív, környezetkímélőbb közlekedési módokat használjanak.