Október közepén 12 ezerrel, 214 ezerre csökkent a munkanélküli-segélyért folyamodók száma, ami az elmúlt három hétben a legalacsonyabbnak számít – derül ki a MarketWatch cikkéből. Az adatokat azzal magyarázzák, hogy egyre többen tértek vissza munkahelyükre azok közül, akik az Ian hurrikán után átmenetileg nem tudtak dolgozni.

Failure,Businessman,Unemployed,Jobless,Recession,Crisis,Stress,And,Lose,Job.
Fotó: Shuterstock

A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok korábban 230 ezer új kérelmet jósoltak az október 15-én véget ért hétre.

A közgazdászok és a vállalatok vezérigazgatói szerint közeleg az Egyesült Államokban a gyorsan emelkedő kamatok miatt. A Fed, dacolva az elmúlt 40 év legnagyobb inflációjával, megemelte a hitelfelvételi költségeket, ám ez a gazdaság lassulását is eredményezi.  Az amerikai központi bank szerepét betöltő testület a munkaerőpiacot is le akarja hűteni, ugyanis el szeretné kerülni az inflációt tovább fűtő béremelési ütemet.  

Az eredmény valószínűleg több elbocsátás és magasabb lesz.

Az Egyesült Államokban az állandó munkanélkülisegély-kérelmek száma 21 ezerrel, 1,39 millióra emelkedett. A munkanélküli-segélyért folyamodók száma az egyik legjobb mérője annak, hogy a gazdaság milyen irányba halad.

Jeff Bezos: le kell húzni a rolót

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos is csatlakozott azon vállalati vezetőkhöz, akik a gazdaság lassulását, illetve recessziót jósolnak. Bezos szerint nehéz idők jönnek a gazdaság állapota miatt.