A jelenlegi gazdasági helyzetben le kell húzni a rolót – írta ki Twitterre Jeff Bezos, aki a Goldman Sachs vezérigazgatójának, David Solomonnak a CNBC-nek adott interjúját kommentelte.

Los Angeles Chargers v Kansas City Chiefs
Fotó: Cooper Neill / Getty Images

Solomon szerint itt az ideje, hogy mind a vállalati vezetők, mind a befektetők megértsék a felgyülemlő kockázatokat, és ennek megfelelően felkészüljenek a közelgő válságra. A Wall Street-i pénzügyi óriás vezetője azt követően beszélt, hogy cége nemrég tette közzé negyedéves eredményeit, amelyek felülmúlták a Wall Street becsléseit. Emellett az Amazon optimista karácsonyi forgalmat illetően is. 

Solomon mégis azt állítja, hogy recesszió fenyeget a tartósan magas infláció és a Fed kamatemelései miatt.

Szerinte az adatok alapján nem biztos, de minden esély megvan arra, hogy gazdasági válságba kerül az Egyesült Államok. Jeff Bezos pedig Twitteren fejezte ki egyetértését, miszerint az amerikaiaknak fel kell készülniük a recesszióra.

A cégvezérek az elmúlt hetekben vegyesen értéktelték a helyzetet. A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon szerint az Egyesült Államok a következő fél évben recesszióba csúszhat. Vele szemben a Bank of America vezetője, Brian Moynihan a héten azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a hitel- és bankkártya adatok szerint a fogyasztás nem csökken, az emberek továbbra is vásárolnak, bár a Fed politikáját problémásnak nevezte.

A júniusban zárult negyedévben az Amazon lassuló eladásokról számolt be, a második negyedévben az értékesítés éves szinten 7,2 százalékkal, 121,2 milliárd dollárra nőtt, ami a leglassabb ütemű gyarapodása volt a cégnek az elmúlt két évtizedben. Következő jelentését pedig október végén teszi közzé. A cég negatív előrejelzések 150 ezer szezonális munkavállalót vesz fel az ünnepekre készülve, ami megegyezik a tavalyi adatokkal.

Recesszióban tölti a jövő évet a brit gazdaság

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint várhatóan recesszióban tölti a jövő évet a brit gazdaság a magas infláció, az emelkedő kamatok és a világgazdaság általános gyengélkedése miatt.