A holland TTF gáztőzsdén pénteken 7,7 százalékkal, június 29. óta a legalacsonyabb szintre, azaz 142 euró/megawattórára süllyedt az irányadó ár, miután Németország bejelentette, hogy tárolói elérték a 95 százalékos töltöttséget, amit eredetileg november 1-jére tűzött ki célként. Ezzel egyidejűleg Nagy-Britanniában is közel azonos mértékben, 7,1 százalékkal lett olcsóbb a földgáz.

Underground gas storage in Wolfersberg-Oberpframmern. Markus SOEDER (Prime Minister of Bavaria and CSU Chairman) with a protective helmet in the pump house, pumps, gas pumps. Prime Minister Dr. Markus Soeder and Economics Minister Hubert Aiwanger visit the natural gas underground gas storage facility in Wolfersberg-Oberpframmern on June 23, 2022 (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Underground gas storage in Wolfersberg-Oberpframmern.
Fotó: Frank Hoermann/ Sven Simon / AFP

A TTF-en augusztus végén az egy megawattóra energiát tartalmazó földgázmennyiség árazása rövid ideig a 350 eurót is megközelítette, és mintegy másfél hónapig, egészen szeptember végéig 200 euró fölött tartózkodott.

A feltöltött tárolók hatalmas segítséget jelentenek télen, ám önmagukban nem elegendők

– mondta Klaus Müller, a német energiahatóság elnöke pénteken. Hozzátette, hogy az eddig beszerzett mennyiség körülbelül két hideg téli hónapot tudna fedezni, de február 1-jén még legalább 40 százalékos töltöttségre lenne szükség.

A vártnál enyhébb európai téli hőmérséklet híre is közrehatott a földgáz jegyzésének csökkenésében.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat kutatói szerint 50-60 százalékos valószínűséggel Nagy-Britanniában, a Földközi-tenger partvidékének nagy részén és Közép-Európa egyes részein az átlagosnál jóval magasabb hőmérséklet várható a következő hónapokban.

Ez pedig lehetővé teszi, hogy a földrészen legalább 15 százalékkal csökkenthető legyen a felhasználás az előző télhez képest.

Ugyanakkor a már második hete tartó áresés dacára, a földgáz még mindig körülbelül négyszer drágább az évszakban szokásosnál, és a piacok érzékenyen reagálnak minden olyan hírre, amely veszélyeztetheti az amúgy is szűkös ellátást – írja a Bloomberg.

Ráadásul Oroszország a héten ismét fokozta az Ukrajna elleni támadásainak az intenzitását, ami hétközben növelte az aggodalmakat, ám a gázellátás az utolsó megmaradt vezetékeken egyelőre stabilnak tűnik.

Saját földgáztárolót akarnak a szlovénok

Egy földgáztároló létrehozásának észszerűségéhez és gazdasági indokoltságához már nem fér kétség – mondta Joze Bajuk, a Petrol szlovén olajipari vállalat igazgatóságának tagja a szlovén közszolgálati televíziónak pénteken.