Lakosonként mintegy 127 kilogramm élelmiszer ment kárba az Európai Unióban 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében – közölte az statisztikai hivatala, az Eurostat kedden. A hivatal első ilyen témájú jelentése szerint 2020-ban a háztartások termelték az élelmiszer-hulladék 55 százalékát, amely lakosonként 70 kilogrammot tett ki, míg az élelmiszerlánc szereplőinél ez 57 kilogramm volt.

Egy lakosra vetítve a termelésben mintegy 14, a gyártásban 23, a vendéglátásban 12, az élelmiszer-forgalmazásban pedig 9 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett.

Az élelmiszer-hulladék összmennyisége csaknem 57 millió tonna volt az unióban, ebből a háztartásokban kidobott élelmiszer több mint 31 millió tonnát tett ki.

 

Edinburgh Bin Strikes
 Az edinburgh-i szemétszedők sztrájkja miatt hulladékhalmazok lepték el a skót főváros utcáit.
 Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Magyarországon 2020-ban 905 067 tonna élelmiszer-hulladék keletkezett (egy lakosra vetítve mintegy 92 kilogramm). A termelésre az összmennyiségből 16 587 tonna, a gyártásra 187 391 tonna, az élelmiszer-forgalmazásra 41 952 tonna, a vendéglátásra 19 331 tonna jutott, miközben a háztartások 639 806 tonna (lakosonként mintegy 65 kilogramm) élelmiszert dobtak ki – tájékoztatott az uniós statisztikai hivatal.