Csökkent, de nem múlt el a gátszakadás veszélye az erdélyi Verespatakon, miután a Taul Mare halastóhoz vezényelt tűzoltóegységek három nagy teljesítményű szivattyúval csaknem egy méterrel csökkentették a vízszintet a tóban – jelentette be hétfőn a Digi24 hírtelevízió.

-General view shows the tailing pond of the copper mine of Rosia Poieni close to the village of Lupsa, 460 km west from Bucharest, in the Apuseni Mountains, on September 20, 2011. The former village of Geamana was engulfed by the copper exploitation residues. The tailing pond have a surface of around 100 hectares, contains millions of tons of heavy polluted waste and is located a few from Rosia Montana village, the place where Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) wants to use cyanide to extract 300 tonnes of gold from an open-cast mine. AFP PHOTO/ DANIEL MIHAILESCU (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) ROMANIA-COPPER-MINE-TAILING-POND-FEATURE
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója szakértőkre hivatkozva azt közölte, hogy a veszély akkor múlik el, ha öt méterrel csökken a vízszint a mesterséges halastóban.

Ez az eredmény többnapos szivattyúzással érhető el.

A szivattyúzás eredményességét azonban rontotta, hogy az éjszaka folyamán nagy mennyiségű csapadék hullott a térségben, és részben pótolta a vizet a tóban.

A négyhektáros halastó gátján – amely mintegy 280 ezer köbméter vizet tart Verespatak fölött egy völgyben – szombat este észleltek sérülést. A katasztrófavédelem 268 embert szólított fel, hogy hagyja el otthonát. A felszólítottak többsége rokonoknál, ismerősöknél kapott menedéket, csak néhányan vették igénybe a hatóságok által biztosított szükségszállást. Százöten tudomásul vették a felszólítást, de saját felelősségre otthonukban maradtak.

Amint az Alba24.ro helyi hírportál által közölt felvételeken látható, a halastó begyepesített gátján egyméteresnél kisebb átmérőjű üreg keletkezett, amely vélhetően a vízfelszín alatti vízmosás megnyilvánulása.

A gátszakadás veszélyét az fokozta, hogy

az utóbbi három-négy évtizedben karbantartás nélkül maradt halastó fenekén található vízleeresztő csatorna eltömődött,

és nem sikerült a vízszintet az erre kiépített rendszeren keresztül csökkenteni.

Korábban is több csapás sújtotta a térséget

Verespatak korábban a tervezett bánya miatt került a hírekbe. A nyolcvanas évek végén a bányahordalék az épített gát ellenére bejutott a területre, és súlyos károkat okozott. A mérgező, nehézfémekkel szennyezett, kénsavas víz a természeti katasztrófa mellett sok embert lakhelye elhagyására kényszerített. Később bányát akartak létesíteni Verespataknál, azonban hosszas huzavona után ez végül nem valósult meg.

Legutóbb 2017-ben szóltak a hírek jelentősebb szennyezésről, akkor mérgező kadmium jutott a Maros mellékfolyójába.