Dél-Korea kénytelen volt helyi idő szerint péntekre virradóra riasztani a többi között F-35A típusú, ötödik generációs elfogóvadászait, mert mintegy tíz észak-koreai harci repülőgép megközelítette a közös határt – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. 

Észak-Korea vadászgép
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint az észak-koreai harci repülőgépek köteléke nagyjából 25 kilométerre északra repült el a de facto közös határként szolgáló demarkációs vonaltól.
A vezérkari főnökök egyesített bizottsága közölte azt is, hogy az észak-koreai harci repülőgépeket az északi szomszéd légi tevékenységének megfigyelésére meghatározott, úgynevezett különleges légi felderítési vonaltól délre észlelték, ami minden esetben dél-koreai választ vált ki.
Egy héten belül ez már a második eset, hogy a phenjani vezetés harci repülőgépeket vezényelt a közös határhoz az ismételt észak-koreai rakétatesztek keltette feszültség közepette.

Észak-Korea az egész világot fenyegeti

Dél-Korea növeli védelmi kapacitásait, többek között erősíti az Egyesült Államokhoz és Japánhoz fűződő biztonsági kapcsolatait.