A román kormány felfelé módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését; az új prognózis szerint a 4,6 százalékos bővülésére számítanak – közölte pénteken a gazdasági előrejelzési bizottság.
 

Romanian Economy As Premier Faces Probe
Fotó: Akos Stiller / Bloomberg via Getty Images

Az új prognózis 1,1 százalékponttal nagyobb GDP-növekedést valószínűsít a legutóbbi, nyári előrejelzéshez mérten, amikor még 3,5 százalékos gyorsulást valószínűsítettek. 

Ugyanakkor 2023-ra a testület csökkentette a gazdasági növekedési kilátásokat, így a jövő évben 2,8 százalékos növekedésre számítanak a korábban közölt 3,7 százalék helyett.

Az idei évi növekedés várható gyorsulását azzal magyarázták, hogy az építőipar és a szolgáltatás szektor jól teljesített, így képesek ellensúlyozni az ipar és a mezőgazdaság gyengébb teljesítményét. Az idei növekedés fő hajtóereje az erős belföldi kereslet, ami serkenti a fogyasztást.

A jövő évi lassulást a kedvezőtlen geopolitikai helyzettel magyarázták, amelynek következményei Európa-szerte erőteljesebben fognak érződni 2023-ban. Középtávon a gazdasági előrejelzési bizottság évente átlagban 4,8 százalékos román gazdasági növekedéssel számol a 2024–2026 közötti időszakban.

A román gazdaság 5,7 százalékkal nőtt az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten. Valamennyi fontosabb nemzetközi pénzintézet a legfrissebb prognózisuk szerint 4,6-5,4 százalék közötti román GDP-bővülésre számít az idén.