Bejelentette lemondását Liz Truss brit kormányfő, miután megbeszélést folytatott a helyettesével, valamint a konzervatív párt és a frakció vezetőjével; mint mondta, a döntéséről már értesítette is III. Károly királyt.

Liz Truss mindössze 44 napja volt hivatalban, így a brit történelemben ő töltötte a legrövidebb időt a kormány élén. A miniszterelnökségét azonban az első perctől kezdve botrányok kísérték, kezdve a font összeomlását és pénzpiaci vihart okozó, majd azóta visszavont miniköltségvetéstől a pénzügyminisztere leváltásán keresztül a belügyminiszterének lemondásáig. Az utolsó csepp a frakció számára a szerda éjszakai parlamenti szavazás volt, amelynek során szemtanúk szerint több konzervatív képviselőt fizikai erőszakkal kényszerítettek a kormány támogatására. Bár a szavazás a rétegrepesztéses gázkitermelésről szólt, a kabinet a kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítványként értékelte, az eljárás azonban hatalmas vihart kavart.

TRUSS, LizLondon, 2022. október 20.Liz Truss brit miniszterelnök bejelenti a lemondását a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról a brit kormányfői rezidenciánál Londonban 2022. október 20-án. A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti.MTI/AP/Alberto Pezzali London, 2022. október 20.
Liz Truss brit miniszterelnök bejelenti a lemondását a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról a brit kormányfői rezidenciánál Londonban 2022. október 20-án. A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti.
MTI/AP/Alberto Pezzali
Fotó: Alberto Pezzali / MTI

Truss lemondása egyébként már a bejelentés előtt biztosnak tűnt, ugyanis addigra már 16 konzervatív képviselő nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt támogató levelét a miniszterelnökkel szemben.

A kormányfő távozását vegyesen fogadták a piacok, a font azonnal erősödni kezdett a dollárral szemben, elérte az 1,13-os szintet, de hamar visszagyengült 1,12 körülire. A vezető brit tőzsdeindexek a bejelentés előtti napi csúcsról veszteségesbe fordultak. Az FTSE 100 0,4 százalékos pluszból mínusz 0,1 százalékra fordult, a hazai gazdaságnak jobban kitett FTSE 250 nyeresége egy százalékról 0,4-re csúszott vissza.

„Még soha nem láttam ilyesmit” – értékelte a BBC vezető politikai kommentátora a hírt, és emlékeztetett, hogy Truss tegnap még a parlament alsóházában harcosnak nevezte magát, és esküdözött, hogy hivatalban marad. 
Távozásával a modern idők leggyorsabb hatalomváltása következik, a kérdés csak az, hogy a szokatlanul személyeskedő és éles nyári miniszterelnök-választási kampány után mennyire képesek a toryk egységbe tömörülni az új vezető mögött, és elkerülni a parlamenti választás előrehozatalát, amelyet az ellenzéki Munkáspárt és Liberális Demokraták is sürgetnek.

Lemondóbeszédében Truss bejelentette, hogy az új miniszterelnököt a jövő héten megválasztják, addig ügyvezetőként ő irányítja tovább a kabinet munkáját. Azt még nem tudni, ki indul a megmérettetésen, egyelőre csak az biztos, hogy ki nem: a Sky News értesülése szerint a frissen kinevezett pénzügyminiszter, Jeremy Hunt nem tervez harcba indulni a posztért. A fogadóirodák szerint a toronymagas esélyes Rishi Sunak, aki alulmaradt Truss-szal szemben a nyáron, és akit egyébként a versenyben a frakció többsége támogatott. A legérdekesebb hírt ezzel kapcsolatban a The Telegraph című lap robbantotta ki. Értesülésük szerint beszállhat a versenybe a jelenleg karibi nyaraláson tartózkodó volt kormányfő, Boris Johnson.