Az Északi Áramlat ellen a múlt hónapban végrehajtott szabotázs után Norvégia fokozza a biztonsági intézkedéseket az energiaszektor védelmében. Európa legnagyobb gázszállítója már korábban készültséget rendelt el, a légierő és a haditengerészet is járőrözik a tengeri olaj- és gázfúró platformok közelében, a szárazföldi finomítókba pedig katonákat küldtek. A biztonság garantálása érdekében a héten útnak indítottak egy különlegesen felszerelt hajót is, amelynek az a feladata, hogy átvizsgálja az Europipe 2. vezetéket, amely Karsto üzeméből szállítja a gázt a németországi Dornumba. A 658 kilométer hosszú vezeték napi 71 millió köbméter gáz szállítására képes, ami a vezetékes norvég ötöde.

Burgas,,Bulgaria,-,August,20,,2017:,An,Inspection,,Maintenance,And
Különleges felszereléssel rendelkezik a Havila Subsea. Fotó: Shutterstock

A Havila Subsea távirányítású tenger alatti járművekkel felszerelt olajipari szervizhajó, amelyet a Reach Subsea üzemeltet. Jostein Alendal, a cég vezérigazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a vizsgálatot az Equinor rendelte meg, amely a Gassco tengeri gázrendszer-üzemeltető nevében végzi a csővezetékek ellenőrzését. A hírrel kapcsolatban a Gassco szóvivője csak annyit közölt, hogy 

biztonsági megfontolásokból nem tudunk részletesen beszámolni a konkrét intézkedésekről, 

és ugyanezért nem hajlandó részleteket közölni az Equinor és a norvég hadsereg sem. „Az ilyen intézkedések ismerete megkönnyíti, hogy valaki elkerülje azokat” – válaszolta a kérdésre egy katonai szóvivő.
Tor Ivar Stroemmen, a Norvég Királyi Tengerészeti Akadémia vezető oktatója szerint az Europipe 2. valószínűleg a legfontosabb norvég csővezeték, és „a Németországba irányuló gázáramlás esetleges nagyobb megszakadása olyan politikai nyomást gyakorolhat, amely megváltoztathatja az Oroszországgal fennálló patthelyzet dinamikáját”. Ágazati források szerint egyébként Norvégia nem csupán ezt a vezetéket, hanem a teljes olaj- és gázipari infrastruktúrát ellenőrzi robbanószerek és szabotázskísérletek nyomai után kutatva.
Közben folytatódnak a vizsgálatok az Északi Áramlat vezetékein történt robbantások ügyében. A svéd hatóságoknak a helyszíni szemle alapján már bizonyítékai is vannak, részleteket azonban nem közöltek. Egyelőre azt sem tudni, mekkorák a károk, és helyre lehet-e állítani a vezetéket, de az biztos, hogy nem lesz könnyű és olcsó.