Nagy erejű robbanásokat regisztráltak svéd és dán szeizmológusok hétfőn az Északi Áramlat két vezetékének azoknál a részeinél, ahol később szivárgásokat észleltek. „Kétségtelenül robbanások voltak” – nyilatkozta az SVT svéd közszolgálati televíziónak kedden Björn Lund, a Svéd Nemzeti Szeizmológiai Hálózat (SNSN) szeizmológus docense. A Kreml sem zárja ki, hogy szabotázs történt.

This handout picture released on September 27, 2022 by the Danish Defence Command shows the gas leak at the Nord Stream 2 gas pipeline as it is seen from the Danish Defence's F-16 rejection response off the Danish Baltic island of Bornholm, south of Dueodde. - The two Nord Stream gas pipelines linking Russia and Europe have been hit by unexplained leaks, Scandinavian authorities said on September 27, 2022, raising suspicions of sabotage. The pipelines have been at the centre of geopolitical tensions in recent months as Russia cut gas supplies to Europe in suspected retaliation against Western sanctions following its invasion of Ukraine. (Photo by Handout / DANISH DEFENCE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  DANISH DEFENCE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS DENMARK-SWEDEN-RUSSIA-ENERGY-GAS-LEAK
Fotó: AFP


Az SNSN szerint az egyik robbanás erőssége a Richter-skálán 2,3 volt, és Dél-Svédországban nem kevesebb mint 30 mérőállomás regisztrálta. Az első robbanást hétfő éjjel 2.03-kor, a másodikat hétfő este 19.04-kor regisztrálták. A gázszivárgásra vonatkozó figyelmeztetések hétfőn 13.52-kor, illetve 20.41-kor érkeztek a tengerészeti hatóságtól, miután a hajók buborékokat észleltek a felszínen.
Az SVT megszerezte a mért robbanások koordinátáit, és azok ugyanazon a területen vannak, ahol a gázszivárgást is regisztrálták.
Legutóbb 2016-ban regisztráltak hasonló szeizmológiai eseményt a területen. Lund szerint ez nem olyan terület, amelyet a fegyveres erők általában gyakorlatozásra használnak. „A víz alatt zajló robbanásokról általában kapunk információkat, de néha nem. Ebben az esetben nem kaptunk semmilyen információt” – mondta, hozzátéve, hogy a robbantásokkal kapcsolatos információkat továbbították a svéd fegyveres erőkhöz. Az SVT megkereste a svéd fegyveres erőket, hogy kommentálják a történteket.
„Jól látható, ahogy a hullámok alulról a felszínre pattannak. Kétségtelen, hogy nagy erejű volt. Még egy gnosjöi állomásunk is észlelte ezt” – tette hozzá Lund. A dán haditengerészet pedig videófelvételt is nyilvánosságra hozott a szivárgásról.