Súlyos szakaszába lépett az energiaválság, az EU-nak meg kell fontolnia a gázárak ideiglenes korlátozását, továbbá a villamosenergia-termeléshez felhasznált gáz árplafonjának bevezetését – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok vezetőinek szerdán küldött levelében.

Fotó: Frederick Florin / AFP

A bizottság vezetője hangsúlyozta: csak közös európai válaszlépésekkel lehet csökkenteni a családok és a lakosság energiaköltségeit. Mint mondta, Oroszország Ukrajnával szembeni agresszív háborúja energiabizonytalansághoz vezetett, soha nem tapasztalt szintre emelkedtek az energiaárak. Bár az uniós beavatkozások következtében a gázárak csökkentek valamelyest, továbbra is nagyon magasak, és súlyos terhet rónak az emberekre és a gazdaságra – tette hozzá.

Von der Leyen levelében felvázolta az EU energiaválságra adandó válaszait is. A bizottság elnöke a megbízható beszállítókkal, az Egyesült Államokkal és Norvégiával való tárgyalások fokozását sürgette az importált gázért fizetett ár mérséklése érdekében.

A közös uniós gázbeszerzéssel elkerülhető, hogy a tagállamok túllicitálják egymást a világpiacon, és felhajtsák az energiárakat – emelte ki.

Javasolta továbbá, hogy a tagállamok az unióval közösen dolgozzanak ki beavatkozási lehetőséget a földgázpiaci árak korlátozására.

A földgáz nagykereskedelmi árát ugyanis az EU teljes területén a hollandiai földgáztőzsde (TTF) határozta meg eddig, ám az EU megkezdte egy kiegészítő uniós árindex kidolgozását, amely jobban tükrözné az európai energiaügyi valóságot, és ármérséklő hatású piacot biztosítana.

Egy ilyen kiegészítő referenciaindex bevezetéséig fontolóra kell vennünk a TTF-hez kapcsolódó árkorlátozást oly módon, hogy továbbra is biztosítható legyen az EU valamennyi tagállamának gázellátása

– hangsúlyozta.

Von der Leyen arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU-nak meg kell fontolnia a villamosenergia-termelésre használt gázárplafon bevezetését is. Egy ilyen felső határt úgy kell kialakítani, hogy ne növelje a teljes gázfogyasztást.

A bizottság elnöke továbbá úgy véli, hogy az EU-nak többet kell beruháznia a kontinens energiafüggetlenségébe és a zöldenergiára való átállásba.

Ursula von der Leyen szerint ez a gázvezeték jelképezi Európa szabadságát

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi.