Nem csitul a kínaiak tiltakozó hulláma, ami a koroanvírus-járvány miatti korlátozások okán tört a felszínre. Tiltakozók ezrei jelentek meg Sanghajban, ahol a BBC rendőrautókba vonszolt embereket is látott.

Fotó: AFP

A diákok Pekingben és Nankingban is demonstráltak egyetemeken. A legutóbbi zavargások a távoli, északnyugati Ürümcsi városában lezajlott korábbi tiltakozást követték, ahol a koronavírus miatt elrendelt bezárási szabályokat okolták azért, hogy tíz ember meghalt egy toronyháztűzben.

Míg a kínai hatóságok tagadják, hogy a Covid-korlátozások okozták volna a haláleseteket, ürümcsi illetékesek szokatlan módon bocsánatot kértek a történtekért pénteken késő este, és ígéretet tettek a „rend helyreállítására” a korlátozások fokozatos megszüntetésével.

A szombat esti tüntetésen Sanghajban – Kína legnagyobb városában és az ország keleti részének globális pénzügyi központjában – az emberek nyíltan olyan jelszavakat kiabáltak, mint hogy „Hszi Csin-ping, lépj le” és „Kommunista párt, lépj le”.

Egyesek üres fehér transzparenseket tartottak, míg mások gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el az áldozatokért Ürümcsiben.

Az ilyen követelések szokatlannak számítanak Kínában, ahol a kormányt és az elnököt ért bármilyen közvetlen bírálat kemény büntetést vonhat maga után.

Fotó: AFP

Elemzők szerint úgy tűnik, hogy a kormány tévesen ítélte meg a koronavírus-járvány zéró toleranciával való megközelítésének lakossági fogadtatását, illetve alábecsülte az emiatt növekvő elégedetlenséget. A zéró tolerancia elve elválaszthatatlanul kapcsolódik Hszi Csin-pinghez, aki nemrégiben bejelentette, hogy nem térhet el ettől.

 

Elegük van a kínaiaknak a lezárásokból, Sanghajban már Hszi Csin-pinget is abcúgolják

Az országszerte terjedő kínai demonstrációkat azok az interneten terjedő hírek váltották ki, amelyek szerint Ürümcsiben azért vesztek oda az emberek egy tűzvészben, mert az épületet lezárták a Covid miatt.