Váratlan erővel lángoltak fel a tiltakozások számos kínai városban a pekingi vezetés elhibázott koronavírus-politikája miatt, Ürümcsitől Pekingen át Sanghajig mindenütt magukat egyre kevésbé türtőztető, dühös emberek vonultak az utcákra.

Fotó: AFP

Elegük van a kínaiaknak az állandó lezárásokból három évvel a világjárvány kitörése után, miközben a világ legnagyobb része megpróbál együtt élni az egyre enyhébb tüneteket mutató megbetegedésekkel. Ráadásul világviszonylatban továbbra is alacsonynak mondható a kínai esetek száma, bár az utóbbi napokban rekordokat döntött, szombaton közel 40 ezer új fertőzést regisztráltak.

A tüntetéseket egy halálos tűzvész váltotta ki az ország nyugati részén, Hszincsiang tartomány fővárosában, Ürümcsiben. Az interneten terjedő hírek szerint ugyanis a kigyulladt toronyház lakói azért nem tudtak időben elmenekülni, mert az épületet részlegesen lezárták, amit a városi hatóságok tagadtak.

Sanghajban, Kína legnépesebb városában a lakosok szombat este gyűltek össze gyertyás virrasztásra az Ürümcsi nevét viselő úton, a megemlékezés vasárnap kora hajnalban alakult át tüntetéssé.

A tömeg a kivezényelt rendőrök szeme láttára tartott üres papírlapokat a magasba a cenzúra elleni tiltakozás jelképeként. Később azt kiabálták, hogy „oldják fel a zárlatot Ürümcsiben, oldják fel Hszincsiangban és egész Kínábant!” – olvasható a közösségi médiában terjedő videón.

Másutt azt kiabálták, hogy:

Le a Kínai Kommunista Párttal, le Hszi Csin-pinggel!

A rendőrség időnként megpróbálta feloszlatni a tömeget.

Vasárnap a hszincsiangi vezetés közölte, hogy a tömegközlekedési szolgáltatások hétfőtől fokozatosan újraindulnak Ürümcsiben. A város 4 millió lakosa közül sokan azonban így is Kína leghosszabb zárlatát voltak kénytelenek elszenvedni, több mint 100 napig nem hagyhatták el otthonaikat.

Szombaton még Hszincsiang kommunista párttitkára, Ma Hszingrui arra szólította fel a régiót, hogy 

fokozzák a biztonságot, fékezzék meg a Covid-megelőző intézkedések elleni illegális és erőszakos demonstrációkat.

 

Hszi még mindig erős


Az ilyen széles körű nyilvános tiltakozás rendkívül ritka Kínában, ahol az uralkodó véleménytől eltérő nézeteiket a polgárok többnyire csupán a közösségi médiában fejthetik ki, ám ott is csupán a cenzorok kijátszásával.

A frusztráció alig több mint egy hónappal azután forrong, hogy Hszi harmadik ciklusát kezdte meg a kommunista párt és az állam élén.

A fellángoló tiltakozások jelentős nyomás alá helyezik a pártot. Jó esély van rá, hogy a hatalom előbb-utóbb visszacsap, és jönnek a letartóztatások, büntetőeljárások

– mondta a Reutersnek Dan Mattingly, a Yale Egyetem politikatudományi tanszékének adjunktusa.

Szerinte ugyanakkor a zavargások még mindig messze vannak az 1989-es állapotoktól, amikor a tiltakozásokat végül véresen leverték a Tiananmen téren.

A közhangulat ugyan számít, ám amíg nincs szakadás az elitben, és amíg a hadsereg és a biztonsági szolgálatok Hszi oldalán maradnak, addig érdemben semmi sem fenyegeti a hatalmát

– tette hozzá.

 

Országos düh

 

A következő hetek lehetnek a legnehezebbek a világjárvány kezdet óta Kínában az egész gazdaság és az egészségügyi rendszer szempontjából – írta múlt heti jegyzetében Mark Williams, a Capital Economics munkatársa.

Az északnyugati Lancsu városában már odáig fajult a helyzet, hogy a helyiek szombaton feldöntötték a Covid miatt kirendelt egészségügyi személyzet sátrait és szétverték a vizsgálati fülkéket – derült ki a közösségi médiában közzétett posztokból. A tüntetők szerint úgy helyezték őket zárlat alá, hogy senkinek sem volt pozitív a tesztje.

Az ürümcsi áldozatokért gyertyás virrasztások zajlottak a nankingi és pekingi egyetemeken is.

A Sanghajban készült videókon a rendőrökkel szemben álló tömeg azt skandálta, hogy 

Szolgáljátok a népet, szabadságot akarunk, nem akarunk egészségügyi kódokat. 

Utóbbival azokra a mobiltelefonos alkalmazásokra utaltak, amelyeket be kell szkennelni a nyilvános helyekre való belépéshez Kína-szerte.

A szigorú Covid-korlátozások miatt a kínaiak képtelenek élvezni a katari vb-t

A labdarúgás népszerű Kínában, Hszi Csin-ping elnök szerint az ország álma, hogy egyszer megnyerje a világbajnokságot.