Gumiabroncsgyártó üzemet létesít Nagyváradon a Nokian Tyres, a finn nagyvállalat 650 millió eurós beruházásra készül a magyar–román határ mentén fekvő városban. A nagyszabású beruházásról elsőként a Reuters adott hírt, amelynek alapján az üzemben a tervek szerint hatmillió gumiabroncsot gyártanak majd évente, elsősorban személygépkocsik és hobbiterepjárók (SUV) számára. Az építkezést már a jövő év elején megkezdik, az első termékek várhatóan 2024 második felében gördülnek le a gyártósorokról, a tömegtermelést pedig 2025 elején indítják el – harangozta be a Nokian Tyres sajtóközleménye. 

Automobile Tire Manufacture At The Nokian Renkaat Oyj Plant As Tyres Head For Export
A Nokian megszüntetett oroszországi gyára. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

A finn nagyvállalatnak már vannak üzemei Finnországban és az Egyesült Államokban, de a bihari megyeszékhelyen lesz az első karbonsemleges gyára. 

„Felhasználhatjuk az üzem közelében termelt zöld energiát” 

– nyilatkozta Adrian Kaczmarczyk, a Nokian Tyres üzemeltetési igazgatója. A finn nagyvállalat Oroszországban is működtetett egy gyárat, az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót követően azonban a cég megszüntette ottani tevékenységét, és új helyszínt keresett az üzeme számára. A prémium kategóriás gumiabroncsokat gyártó, a tőzsdén jegyzett Nokian Tyres középtávon 2 milliárd eurós éves nettó árbevételre számít. 2020-ban a vállalat nettó árbevétele 1,3 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma pedig elérte a 4600 főt. 

A Nokian árfolyama (font)

Nicolae Ciuca román miniszterelnök megerősítette és üdvözölte a finn gyár nagyváradi megtelepedését, és közölte, 

a közép-európai piacot célba vevő üzem mintegy 500 alkalmazottnak adhat munkát a 200 ezer lakosú megyeszékhelyen. 

A kormányfő egyébként szeptember közepén tárgyalást folytatott a vállalat képviselőivel, akik a nagyberuházásokhoz nyújtott állami támogatásokról tájékozódtak. „A cégnek negyven lehetséges európai helyszín közül a képzett munkaerő jelenlétét, a logisztikai előnyöket, az ügyfelek közelségét és a stabil üzleti környezetet figyelembe véve esett a választása Nagyváradra. Kormányom nyitott a beruházások iránt a költségvetési források révén, valamint az új vállalkozások indításának támogatása és bátorítása útján egyaránt” – posztolta kedden közösségi oldalán a román kormányfő. 

Ciuca arra is emlékeztetett, hogy a bukaresti jegybank október közepén közzétett jelentése szerint 

Romániában több mint 46 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az idei év első nyolc hónapjában. 

A vizsgált időszakban 6,474 milliárd euró áramlott be a román gazdaságba, míg a múlt év január–augusztus közötti időszakában 4,420 milliárd euró érkezett. Az idei 6,474 milliárd euróból 4,204 milliárd eurót tett ki a tulajdonosi részesedés, a vállalatcsoportokon belüli hitelek pedig 2,270 milliárd eurót. 

A bukaresti kormány október elején döntött a Román állami Fejlesztési és Beruházási Bank létrehozásáról; a pénzintézet fő feladata lesz a román gazdaság számára fontos állami és magánberuházások támogatása. 

Adrian Caciu pénzügyminiszter szerint a pénzintézet a nagy országos, illetve az önkormányzatok által végzett kisebb infrastrukturális beruházások finanszírozására lesz hivatott, de kis- és középvállalkozásokat is támogatni fog. A bank főleg olyan vállalatokat finanszíroz, amelyek a termelésre fektetik a hangsúlyt és a termelési kapacitásukat akarják fejleszteni; tőkéje 3 milliárd lej lesz (1 lej 84 forint), ezt az összeget különböző privatizációkból fogják előteremteni.