A világ egyik leggyorsabban növekedő országává teheti az idén Georgiát a tízezerszámra érkező orosz menekültek.

PUTYIN, Vlagyimir, Verhnij Larsz, 2022. szeptember 27.
Orosz férfiak érkeznek a georgiai Verhnij Larsz határátkelõhöz 2022. szeptember 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború miatt szeptember 21-én elrendelte a tartalékosok részleges mozgósítását, amely az elsõ ilyen döntés a második világháború óta. Az orosz vezetés szerint a sorozás mintegy 300 ezer tartalékost érint. Putyin szeptember 24-én aláírta továbbá a mozgósítás, hadiállapot, harci cselekmények vagy fegyveres konfliktus alatt elkövetett bûncselekmények büntetését megszigorító törvénymódosítás-csomagot.
MTI/AP/Zurab Cercvadze Verhnij Larsz, 2022. szeptember 27.Orosz férfiak érkeznek a georgiai Verhnij Larsz határátkelőhöz 2022. szeptember 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború miatt szeptember 21-én elrendelte a tartalékosok részleges mozgósítását, amely az első ilyen döntés a második világháború óta. Az orosz vezetés szerint a sorozás mintegy 300 ezer tartalékost érint. Putyin szeptember 24-én aláírta továbbá a mozgósítás, hadiállapot, harci cselekmények vagy fegyveres konfliktus alatt elkövetett bűncselekmények büntetését megszigorító törvénymódosítás-csomagot.MTI/AP/Zurab Cercvadze
Fotó: Zurab Cercvadze / MTI

Pedig az orosz–ukrán háború kitörése után, tavasszal az Európa Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) még azt jövendölte, hogy a konfliktus nagy csapást jelent majd a 3,7 milliós hegyvidéki ország gazdaságára, a világbank pedig 5,5-ről 2,5 százalékra nyeste növekedési előrejelzését.

Ezzel szemben ma már úgy látszik, hogy a georgiai gazdaság két számjegyű növekedést érhet el az idén, ezzel megelőzve az olyan „szupersztárokat” is, mint Vietnam, vagy a magas olajárakon gazdagodó Kuvait. 

A fellendülést az orosz menekültek tömege hajtja. 

Legalább 112 ezren érkeztek az eddigi adatok szerint

– írta a Reuters –, az első nagyobb hullám – mintegy 43 ezer ember – Ukrajna lerohanását követően.  

A menekülő oroszok munkaerőként is hasznosak, és pénzpatakok oldalán érkeznek. Április és szeptember közt egymilliárd dollárt utaltak Georgiába, ötször annyit, mint a múlt év azonos időszakában. Ez is hozzájárult, hogy a georgiai valuta, a lari hároméves csúcsot ütött, pedig a feltörekvő piaci devizáknak idén rossz éve van.

Ezek magasabb körű emberek, gazdag emberek... üzleti ötletekkel érkeznek Georgiába, és drasztikusan növelik a fogyasztást

– mondta Davit Keseleva, a Tbiliszi Állami Egyetem nemzetközi gazdasági iskolájának szenior kutatója. „Azt vártuk, hogy a háborúnak sok negatív hatása lesz. Teljesen más lett a valóság, kiderült, hogy pozitív” – tette hozzá.

Az orosz munkavállalók mintegy fele a technológiai szektorból érkezhetett, és egy olyan hiányt töltenek be a georgiai gazdaságban, amivel különben nehezen tudtak volna megbirkózni.

A beáramlásnak – ami népességarányosan akkora, mintha hozzánk háromszázezren érkeztek volna – vannak azért negatív hatásai is, például a növekvő kereslet felhajtja az árakat, többek közt az ingatlanpiacon. Tbilisziben a legnagyobb helyi bank, a TBC felmérése szerint idén 75 százalékkal szöktek fel az albérletárak.

A pozitív gazdasági hatások ellenére nem minden georgiai üdvözli az oroszokat (mint a lenti – angol nyelvű – videóból is kiderül), hiszen a két ország közt kevesebb mint másfél évtizede még háború dúlt. 

A jövőt a georgiaiak nem építhetik az újonnan érkezőkre, félő, hogy ha véget ér a háború, elveszítik őket, és ez visszaveti a gazdaságot.

Tudnunk kell, hogy a tényezők, amelyek idén hajtják a növekedést, ideiglenesek, és nem garantálnak fenntartható növekedést a következő évekre, tehát indokolt az óvatosság

– idézte a Reuters Dimitar Bogovot, az EBRD régiós főközgazdászát.