A Biden-kormányzat megtiltotta a kínai Huawei Technologies és a ZTE  új távközlési berendezések engedélyezését, mivel azok „elfogadhatatlan kockázatot jelentenek az amerikai nemzetbiztonságra nézve” – közölte a Reuters.

Huawei
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az amerikai szövetségi hírközlési bizottság pénteken közölte, hogy elfogadta a végleges szabályokat, amelyek a kínai Dahua Technology Co., a Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd. és a Hytera Communications Corp. Ltd. távközlési cégek által gyártott berendezések értékesítését vagy importját is tiltják.

Ez Washington legújabb lépése a kínai technológiai óriáscégek ellen, mivel attól tartanak, hogy Peking az amerikaiak elleni kémkedésre használhatja őket.

Ezek az új szabályok fontos részét képezik az amerikai népnek a távközléssel kapcsolatos nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szembeni védelmét célzó folyamatos intézkedéseinknek

– mondta Jessica Rosenworcel, az FCC elnöke közleményében.

A Huawei nem kívánt nyilatkozni, és a ZTE, a Dahua, a Hytera, illetve a washingtoni kínai nagykövetség sem reagált azonnal a hírügynökségi megkeresésekre. A Hikvision közleményt adott ki arról, hogy termékei nem fenyegetik az Egyesült Államok biztonságát.

Az FCC döntése semmit sem tesz az amerikai nemzetbiztonság védelmében, viszont sokat tesz azért, hogy az amerikai kisvállalkozások, helyi hatóságok, iskolai körzetek és egyéni fogyasztók számára nehezebbé és drágábbá tegye saját maguk, otthonuk, üzleteik és tulajdonuk védelmét

– közölte a Hikvision, hozzátéve, hogy továbbra is az amerikai ügyfeleket fogja kiszolgálni „az amerikai szabályozásoknak teljes mértékben megfelelve”.