A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 261 ezerrel nőtt a múlt hónapban – közölte a munkaügyi minisztérium pénteken. Ez messze meghaladja a 200 ezres növekedési várakozásokat, bár a szeptemberi 315 ezertől elmarad. A munkanélküliségi ráta 3,7 százalékos a szeptemberi 3,5 és a 3,6-es várakozás helyett.

Post office job fair in California, Garden Grove, CA - January 04: People were able to apply for jobs at the U.S. post office in Garden Grove, CA on Tuesday, January 4, 2022. The post office is holding job fairs as part of "u201cDelivering for America"u201d, a 10-year plan started in 2020 by the USPS to improve operations, provide better service and improve delivery times. They are investing $40 billion over ten years in personnel and infrastructure. (Photo by Paul Bersebach/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images)
Fotó: MediaNews Group / Orange County Register via Getty Images

A foglalkoztatottak aránya a szeptemberi 62,3 százalékról 62,2 százalékra csökkent. Az átlagos órabér 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz és 0,4 százalékkal a szeptemberihez képest, ami a CNBC szerint azt jelzi, hogy a bérnövekedés valószínűleg továbbra is nyomást gyakorol az inflációra. Az éves növekedés megfelelt a várakozásoknak, míg a havi növekedés kissé meghaladta a 0,3 százalékos becslést.

A foglalkoztatottak számának növekedése a MarketWatch elemzése szerint azt jelenti, hogy nem lassít majd Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, aki a szerdai kamatemelés után többször is hangsúlyozta, hogy túlságosan erős az amerikai  

„A szélesebb kép egy túlfűtött munkaerőpiacról szól, ahol a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot” 

– foglalta össze a lényeget, amiből kiderült, hogy a munkaerő-felvétel drámai lassulását és a növekedését akarja látni, mielőtt abbahagyja az elmúlt évtizedek legagresszívebb kamatemelési sorozatát

A Fed ugyanis attól tart, hogy a munkaerőhiány következtében túlságosan gyorsan nőnek a bérek, és ez megnehezíti, hogy megfékezzék a magas inflációt. 
A Fed természetesen nem veti az amerikaiak szemére, hogy többet akarnak keresni, amikor az a kétszázalékos cél helyett meghaladja a 8 százalékot. Powellék attól tartanak, hogy bérárspirál alakul ki, ami beágyazza a gazdaságba a magasabb inflációt. A gazdaságnak ráadásul nincs is szüksége többre havonta maximum százezer új munkahelynél ahhoz, hogy alacsonyan tartsák a munkanélküliséget, amely a Fed előrejelzése szerint 4,6 százalékra nőhet jövőre, ha a kamatemelések lelassítják a gazdaságot. (Elemzők egy része szerint felkúszhat 5,5 százalék fölé is.)