A Bloomberg elemzői konszenzusa az inflációt 7,9, a maginflációt 6,5 százalékra várta a tizedik hónapban, ehhez képest mindkét adat pár tized százalékponttal jobb lett.

digital visualization of the usa with dollar texture dollár Amerika USA pénz valuta infláció krízis
Fotó: Shutterstock

A november 5-én záródó héten az újonnan benyújtott munkanélküliségi segély iránti kérelmek száma az előző héthez képest 7 ezerrel 225 ezerre emelkedett, az elemzők 222 ezerre számítottak. Az elmúlt héten ezerrel 218 ezerre nőtt a kérelmek száma. A munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra emelkedett szeptemberben az egy hónappal korábbi 3,5 százalékról, de 

még így is minden állásnélkülire átlagosan 1,9 betöltetlen álláshely jutott, ami továbbra is feszes munkaerőpiacra utal.

Az adatok nyomán emelkedtek a határidős amerikai tőzsdindexek, 

a piacok abban bíznak, hogy a Fed december közepi ülésén immár megelégedhet a korábbiaknál szelídebb, 50 bázispontos emeléssel. 

A piacok 83 százalékos valószínűséggel árazzák ezt a szcenáriót. Január óta ez volt a legalacsonyabb inflációs adat, az index február óta először nézett be 8 százalék alá. A mutató júniusban tetőzött 9,1 százalékkal, amely 1981 novembere óta a legmagasabb érték volt.

 

Októberben emelkedtek ugyan az üzemanyagárak – háromhavi csökkenés után –, viszont a különböző termékek inflációja lassult, miután 

a kereslet a munkaintenzív szolgáltatások felé tolódott el, a globális ellátási láncok töredezettsége is enyhült valamelyest.

A kiskereskedőket a felhalmozott készletek diszkontárakra kényszerítették. Az amerikai egy másik erős komponense, a lakhatási költségek terén is enyhülés mutatkozik. A Zillow Observed Rent Index (ZORI), amely számos közgazdász szerint jó indikátora a lakhatási költségek változásának, éves bázison mérve februárban tetőzött, ennek előbb-utóbb a „hivatalos” inflációban is meg kell jelennie.