A dél-koreai autógyártó, a Hyundai a Thanh Cong nevű vietnami konglomerátummal épített közösen új gyárat Vietnámban, hogy bővítse a termelést és megőrizze vezető helyét az ázsiai ország piacán – írja a Nikkei Asia.

Automobile Production At Czech Republic's Hyundai Motor Co. Plant, 
An employee places a badge onto the trunk of a Hyundai automobile during the final stages of manufacture at the Hyundai Motor Co. plant in Nosovice, Czech Republic, on Tuesday, Dec. 3, 2013. Exports, which account for about 80 percent of Czech GDP, are led by manufacturers including the factories of carmakers Hyundai Motor Co., Volkswagen AG's Skoda Auto AS, Peugeot SA and Toyota Motor Corp. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az észak-vietnámi Ninh Binh tartományban létesített üzem éves termelési kapacitása 100 ezer darab lesz, így a meglévő létesítményekkel kombinálva a vegyesvállalat termelési kapacitása 2025-re várhatóan eléri a 180 ezret. Az új gyár a belföldi piac mellett a régió más országaiba irányuló exportra is gyárt majd járműveket.

A beruházásra több mint 3 ezer milliárd vietnámi dongot (129 millió dollárt) költött a két ázsiai vállalat.

„A legújabb technológiát Dél-Koreából hoztuk át, és itt fogunk kiváló minőségű, környezetbarát járműveket gyártani” – fejtette ki ki a létesítmény ünnepélyes átadóján Nguyen Anh Tuan, a Thanh Cong elnöke. A Hyundai 2009-ben lépett be a vietnami piacra, miután megalapította helyi leányvállalatát a Thanh Conggal. A cég 2021-ben mintegy 70 ezer járművet értékesített az ázsiai országban, amivel megelőzte a Toyotát és elemzők szerint piacvezető lett.

Mivel az erős gazdaság egyre bővülő középosztályt teremt, a vietnámi autópiac várhatóan növekedni fog a jövőben.

A Vietnámi Autógyártók Szövetsége (VAMA) szerint az új autók belföldi értékesítése 2021-ben mintegy 304 ezer darab volt, ami 2,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ország teljes autóeladása a becslések szerint meghaladja a 400 ezer darabot, beleértve a Hyundai-t is.

A több mint százmilliós Vietnámot a kommunista párt irányítja és a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, politikai és gazdasági rendszere Kínához hasonlít. Hanoi ebből kifolyólag egyre több külföldi céget igyekszik az országba csábítani, és a távol-keleti óriáshoz hasonlóan támogatja a gyártósorok létesítését. 

Az erős dollár Eldorádóvá tette Amerikát a Hyundai számára

A távol-keleti vállalat felfelé módosította a prognózist, hiszen a globális csip- és alkatrészínség dacára a januárban közölt várható eredményekhez mérten 6 százalékponttal, 19-20 százalékra emelték az egész évre vonatkozó bevételnövekedési előrejelzést, az üzemieredmény-rátát pedig most már 6,5–7,5 százalék közé becsülik, a korábbi 5,5–6,5 százalék helyett.