Bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a szlovák parlamentben a kormány ellen a korábban annak részét képező liberálisok – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szabadság és Szolidaritás (SaS) csütörtöki bejelentésére hivatkozva.

Deutsche Telekom AG's Slovak Mobile Phone Stores As German Operator Strengthens Eastern Europe Business
The "Statue of Liberty" stands outside the Slovakian parliament building in Bratislava, Slovakia on Wednesday, May 27, 2015. The Slovak government approved Deutsche Telekom AG's 900 million-euro ($1 billion) bid to acquire full ownership of its Slovak unit in a deal that strengthens the German operator's business in eastern Europe. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Richard Sulík vezette liberálisok csütörtökön azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy 

a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és abbahagyta a maffia és a korrupció elleni küzdelmet.

Az SaS bejelentésére reagálva Eduard Heger miniszterelnök elutasította a kormányát ért vádakat, majd – utalva a liberálisok korábbi kormánybuktatásaira – rámutatott: Sulík már a harmadik korrupcióellenes kormány bedöntésére készül.

Szlovákia: szerényebb karácsony, csökkenő megtakarítások

Szlovákiában a megkérdezettek bő 70 százaléka szűkösebb karácsonnyal számol – derül ki az Erste-leány Slovenská Sporitelna (SLSP) takarékpénztár felméréséből.

A liberálisok több hónapon át tartó koalíciós válság után, szeptemberben léptek ki az akkor még négypárti kormánykoalícióból, azzal vádolva Hegert és Igor Matovic pénzügyminisztert, hogy feldúlják az országot. Az SaS kormányból való távozását megelőző koalíciós válság legfőbb látható oka a Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály, illetve az utóbbi által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat volt, amelyeket az SaS nem támogatott.

A Heger-kabinet az SaS távozása óta eltelt három hónapban parlamenti kisebbségben kormányoz. 

Ellenzékbe kerülésük óta a liberálisok a parlamentben kizárólag saját érdekeiket figyelve támogatták vagy éppen ellene voksoltak a kormánypárti javaslatoknak.

Az SaS legutóbb azt jelezte, hogy képviselői nem szavazzák meg a jövő évi állami költségvetés javaslatát, amelyről most folyó ülésén kell döntenie a pozsonyi parlamentnek.

Bár a liberális párt a legutóbbi választásokon csak 13 mandátumot szerzett a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, frakciója jelenleg 20 képviselőt számol. A kormány elleni bizalmatlansági indítványhoz, illetve az annak megtárgyalására szükséges rendkívüli ülés összehívásához legalább 30 képviselő támogatására van szükség, és 

az SaS vezetői csütörtökön bejelentették azt is, hogy sikerült összegyűjteniük ezeket az aláírásokat.