Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet az Egyesült Államok jelentős részén, az ország lakosságának kétharmadát érintik a szélsőséges időjárás miatti figyelmeztetések. A téli vihar nem csupán a közlekedésben okozott fennakadásokat – pénteken több mint 5700 légi járatot töröltek –, legalább hat államban autópályákat is lezártak. Súlyos zavarok keletkeztek az áramellátásban is, a Reuters összefoglalója szerint több mint másfél millió háztartás maradt áram nélkül.

Intense Winter Storm Brings Multiple Feet Of Lake Effect Snow To Buffalo Area HAMBURG, NY - November 18: Robert Skimin uses an ATV to dig out after an intense lake-effect snowstorm impacted the area on November 18, 2022 in Hamburg, New York. Around Buffalo and the surrounding suburbs, the snowstorm resulted in up to four feet of accumulation, and additional snowfall is forecast for the weekend. (Photo by John Normile/Getty Images)
Fotó: John Normile

Az energiaellátási helyzet pedig a napokban tovább súlyosbodik majd, mivel a nagy hideg miatt leállt az olajfinomítók egy része. Csak a Mexikói-öböl térségében napi másfél millió hordónyi feldolgozókapacitás esett ki, de a nagy hideg Texastól egészen Észak-Dakotáig hatással van az olaj- és gázkitermelésre is. Leállt a TotalEnergies két üzeme Houston mellett, és 

fennakadásokat jelentettek az ExxonMobil és a Valero Energy texasi feldolgozóiból is, ahol gázolajat, dízelt és kerozint állítanak elő. 

Az időjárás zavarokat okozott a Cameron louisianai cseppfolyósított földgázt (LNG) előállító telepén is, de részleteket nem közöltek. A cég csak annyit jelentett be, hogy az évi 12 millió tonnás kapacitású telepen igyekeznek újra normalizálni a termelést.

A befagyások miatt napi 300-350 ezer hordóval, azaz a normális mennyiség egyharmadával csökkent az észak-dakotai olajmezők kitermelése. A texasi Permian olajmezőn pedig a fagy miatt több gázt vontak ki, mint amennyit betápláltak – közölte az El Paso Natural Gas üzemeltetője, a Kinder Morgan.

Bár a kutak és a finomítók leállása várhatóan nem lesz tartós, ahhoz máris elég volt, hogy feljebb nyomja az árakat. Az irányadó amerikai olajárak pénteken 2,4 százalékkal, 79,56 dollárra ugrottak, a földgázé másnapi szállításra viszont már 22 százalékkal, millió brit hőegységenként kilenc dollárra – ilyen magas nem volt a tavalyi nagy texasi fagy óta. Az áramárak a texasi hálózaton ideiglenesen megawattóránként 3700 dollárra szöktek, majd visszaestek a korábbi szintre, amint bekapcsolták a rendszerbe a termikus és napenergia-készleteket.
A kutak befagyása miatt a gázkitermelés napi 185 millió köbméterrel, 2,64 milliárd köbméterre zuhant pénteken Texasban, Oklahomában, Észak-Dakotában, Pennsylvaniában és a többi államban, ami kilenc hónapos mélypont. 

Ez volt a legnagyobb visszaesés tavaly február óta, amikor Texasban a nagy fagy miatt milliók maradtak áram nélkül. 

A csökkenés mértékét jól érzékelteti az a tény, hogy 28 millió köbméter gáz elegendő mintegy ötmillió amerikai háztartás egy teljes napi ellátására.
A fagypont alá süllyedő hőmérséklet miatt megugrott a fűtőolaj és a földgáz ára is a határidős jegyzésekben, az előbbi 4,3, az utóbbi 2,5 százalékkal emelkedett. Az egyik legsúlyosabban érintett térség New England, ahol a felhasznált áram mintegy felét földgáz-üzemelésű erőművek állítják elő, de a leghidegebb napokon a generátorokat átállítják olajra. Itt a gáz ára pénteken 361 százalékkal, tizenegy hónapos csúcsra ugrott, millió brit hőegységenként harminc dolláros szinttel. A helyi áramszolgáltató szerint remélhetőleg nem lesznek ellátási gondok, áramkimaradásokat elsősorban az ország délkeleti és középnyugati részéből jelentettek.
Az idei vihar szinte precedens nélküli méretű, majdnem az ország teljes területét érinti a Nagy-tavaktól a mexikói határig. Az északnyugati országrészt jéggel borította a hideg eső, az északkeleti partvidéken pedig áradásokkal fenyeget azokon a területeken, ahol nem havazik. Az ország középső és keleti részén az egész ünnepi hétvégére hideget jósolnak a meteorológusok. A figyelmeztetés szerint az időjárási körülmények „potenciálisan életveszélyes kockázatot jelentenek azok számára, akik az utakon rekednek”, tudósított az AP hírügynökség. Bizonyos helyeken perceken belül fagyási sérüléseket szenvedhet, aki a szabadban marad. Még az egyébként kellemes időjárású Florida nagy részére is fagyfigyelmeztetést adtak ki a hétvégére.