Az Egyesült Államok 330 millió lakosából több mint kétszázmilliót érintenek a szokatlanul zord időjárás miatti figyelmeztetések. A sarkvidéki hideg amerikaiak tízmillióinak életét keseríti meg, az AP tudósítása szerint több mint 3800 repülőjáratot töröltek pénteken, legalább 750 ezer otthon maradt áram nélkül. 

Intense Winter Storm Brings Multiple Feet Of Lake Effect Snow To Buffalo Area HAMBURG, NY - November 18: Robert Skimin uses an ATV to dig out after an intense lake-effect snowstorm impacted the area on November 18, 2022 in Hamburg, New York. Around Buffalo and the surrounding suburbs, the snowstorm resulted in up to four feet of accumulation, and additional snowfall is forecast for the weekend. (Photo by John Normile/Getty Images)
Repülőjáratok ezreit kellett törölni. 
Fotó: John Normile

A hatalmas viharfront az egész észak-amerikai kontinensre kiterjed, Kanadában a WestJet minden járatát törölte Torontó repülőteréről, a mexikói–amerikai határon több ezer ember fagyoskodik arra várva, hogy az amerikai legfelső bíróság döntsön a koronavírus-járvány alatt bevezetett korlátozás sorsáról. A légi közlekedésben egyébként már csütörtökön is komoly fennakadásokat okozott az időjárás, akkor több mint 2100 járat nem tudott elindulni a karácsonyi utazási csúcsidőszakban.
„Ez nem olyan havazás, amire az emberek gyerekként vágytak. Ez komoly dolog” – figyelmeztetett Joe Biden elnök is, miután csütörtökön tájékoztatták a helyzetről az illetékes szövetségi hivatalok illetékesei. A helyzet pedig csak romlani fog, a meteorológusok ugyanis egy bombaciklonra adtak ki figyelmeztetést, amely a Nagy-tavaknál alakulhat ki. Bombaciklon akkor alakul ki, amikor nagy viharban gyorsan zuhan az atmoszferikus nyomás, és heves szelet és havazást hoz.

Intense Winter Storm Brings Multiple Feet Of Lake Effect Snow To Buffalo Area
Buffalót megint ellepi a hó. 
Fotó: John Normile


A leghidegebbet péntek hajnalban Észak-Dakota államban mérték, ahol mínusz 35 fok volt, és napközben sem vártak mínusz 20 foknál „melegebbet”. Texas teljes területén és Florida északi részén is fagypont alá hűlt a levegő reggel, pénteken pedig a hideg tovább terjedt kelet felé, napközben mintegy 15 fokot zuhant a hőmérséklet. 

A hideg miatt sok hajléktalan keres menedéket a szállókon, de Detroitban például már csütörtökön sem volt szabad hely.
A hírhedten havas New York állambeli Buffalóban az előrejelzések szerint olyan vihar várható, ami csak egyszer fordul elő egy generáció életében. Itt a széllökések elérhetik a 105 kilométeres óránkénti sebességet, és számítani kell tartós áramkimaradásra. Byron Brown polgármester mindenkit felszólított, hogy maradjon otthon, és elhalasztották a Sabres Tampa Bay Lightning elleni hazai jégkorongmérkőzését is. A térségben 0,60ľ1,2 méternyi hó eshet, de hasonló mértékű havazásra lehet számítani az ABC News szerint Michiganben is. 

Dermesztő hideget jelentettek a coloradói Denverből is, ahol mínusz 24 Celsius-fokra zuhant a hőmérséklet – erre 32 éve nem volt példa.

Major Blizzard Hammers East Coast With High Winds And Heavy Snow CAMDEN, ME - MARCH 14: From left, the ketch Angelique, and schooners Lewis R. French and Mary Day sit wrapped for winter in the Camden Harbor as winds around 30 m.p.h. and heavy snow roll into town on March 14, 2017 in Camden, Maine. A blizzard is forecast to bring more than a foot of snow and high winds to up to eight states in the Northeast region, as New York and New Jersey are under a state of emergency.  School districts across the entire region were closed and thousands of flights were canceled. (Photo by Sarah Rice/Getty Images)
A rendkívüli időjárás egész karácsony alatt kitart. 
Fotó: Sarah Rice


A jeges utakon veszélyes közlekedni, több államból számoltak be halálos balesetekről. Iowában egyáltalán nem alkalmasak az utak közlekedésre, Illinois államban is felszólították az embereket, hogy csak akkor utazzanak, ha muszáj, de ebben az esetben is vigyázzanak, és lassan hajtsanak. A hideg is áldozatokat fog majd szedni, mivel viharos széllel párosul, és perceken belül fagyási sérüléseket okoz. A szélsőséges körülmények a két nagy csomagszállító, a FedEx és az UPS, nagy országos elosztóközpontjait érintik, így előre figyelmeztettek: nem biztos, hogy időben megérkeznek a karácsony előtti időpontra ígért rendelések. 
A következő napok sem hoznak enyhülést, mert az előrejelzések szerint az ország legnagyobb részén karácsony napjaiban is marad a rendkívüli téli időjárás.