Az Egyesült Államokban kiugróan többen haltak meg az elmúlt 1-2 évben a korábbiakhoz képest, ami a koronavírus-járványnak és az ahhoz köthető intézkedéseknek tudható be. A pandémia és az opioidtúladagolások miatt a halálozási arány 5 százalékkal nőtt tavaly – derült ki a szövetségi betegségmegelőzési és járványügyi központ csütörtökön kiadott jelentéséből. 

Caring,Wife,Holding,Husband's,Hand,Who,Is,Suffering,From,Cancer Caring wife holding husband's hand who is suffering from cancer in the hospital
A legtöbben szív- és érrendszeri betegségek, rák és a Covid miatt haltak meg 2021-ben az Egyesült Államokban
Fotó: Ground Picture

Tavaly a vezető halálozási okok között továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek voltak az elsők, ezeket a rák és a koronavírus követte. Utóbbi második éve a harmadik leggyakoribb halálok. 

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) összesítése szerint a koronavírusba tavaly csaknem 417 ezren haltak bele a 332 milliós Egyesült Államokban. Ez 67 ezerrel több, mint a pandémia kitörésének évében, 2020-ban. Az előrejelzés szerint 2022-ben 233 ezer haláleset várható az országban.

A születéskori várható élettartam három éve csökken: míg ez a 2019-es, pandémia előtti évben 78,8 év, 2020-ban 77, 2021-ben pedig már csak 76,4 esztendő volt. Ilyen rövid élethosszt 1996 óta nem mértek Amerikában.

 2020-ban a visszaesés a második világháború óta nem látott mértékű volt, a járvány idején 1,2 millióval többen haltak meg, mint amit a korábbi átlagok alapján vártak.

A hivatal a várható élettartamra vonatkozó adatokat nem bontotta le faji és etnikai hovatartozásra. Azonban az előrejelzések szerint a legnagyobb mértékben az őslakosok várható élettartama csökken: az idén az ő körükben 65,2 évet várnak, ami 2019-hez képest 6,6 esztendővel kevesebb.

Koronavírushoz köthető halálozások száma Amerikában
 

A CDC szerint drogtúladagolásban csaknem 107 ezren hunytak el, ami rekordnak számít, 16 százalékkal magasabb mint 2020-ban volt. Ebben közrejátszhatott, hogy a feketepiacon az olcsóbb fentanil több helyen felváltotta a heroint. Túladagolásban leginkább feketék és spanyol ajkúak haltak meg. A drogok miatti elhalálozások száma az elmúlt két évtizedben ötszörösére emelkedett.

2021-ben a feketéknél kevésbé csökkent a várható élettartam, mint a fehéreknél. Ennek az oka az lehet, hogy náluk a pandémia korai szakaszában haltak meg többen. A feketéknél tavaly 70,8, a fehéreknél pedig 76,4 év volt a várható élettartam

 – írja a The Wall Street Journal.