Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy megszünteti a nyugdíjkorhatárt az országban – írta meg a Reuters. Ezzel több mint kétmillió munkavállaló azonnali nyugdíjba vonulása előtt nyílt meg az út. A döntést valószínűleg a fél év múlva kezdődő törökországi választások miatt hozta meg az elnök.

Fotó: AFP

A Törökországban kormányzó AK Párt a múlt héten nagymértékben megemelte a minimálbért annak érdekében, hogy meg tudja fogni az inflációt, a líra zuhanását és az életszínvonal drámai hanyatlását.

Gáláns lépés Erdogantól: duplájára nőtt a török minimálbér

A pusztító elleni harcban 8506 lírára emelték a minimálbért Törökországban. Ez átszámolva 455 dollár. Legutóbb júliusban volt minimálbér-emelés az országban, akkor 55 százalékot adtak hozzá a jövedelmekhez. Az év eleje óta 100 százalékkal lett nagyobb a Egy török dolgozói szakszervezet szerint Törökországban jelenleg az éhségküszöb a 7786 lírás fizetésnél van.

A eltörlése természetesen nem azt jelenti, hogy bárki nyugdíjba vonulhat. Az új konstrukció azokra a személyekre vonatkozik, akik 1999 szeptembere, a nyugdíjazási követelmények változása előtt kezdtek dolgozni, és 20-25 társadalombiztosítási nyilvántartásba vett munkás évük van.

A korábbi szabályok szerint a nők nyugdíjkorhatára 58, a férfiaké pedig 60 év volt. Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni az új rendszer, de 

Erdogan szerint 2,25 millió ember azonnal nyugdíjba mehet. 

Törökországban már eddig is majdnem 14 millió nyugdíjas élt.

A döntés jókora lökést adhat Erdogan pártjának a választások előtt, mivel a munkásszakszervezetek már évek óta követelték a nyugdíjkorhatárra vonatkozó szabályok ilyen irányú változását.