Az öreg kontinens iparának megfizethető energiára van szüksége, Európának pedig egy energiabiztonsági tervre – jelentette ki Claudio Descalzi, az olasz energetikai vállalat, az Eni vezérigazgatója egy római külpolitikai konferencián.

Ceo of Italian energy group ENI Claudio Descalzi looks on as he takes part in the summit of foreign ministers of Mediterranean countries Forum MED 2018, in Rome, on December 23, 2018. (Photo by / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Filippo MONTEFORTE has been modified in AFP systems in the following manner: [Claudio Descalzi] instead of [Claudio Descales]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

A cégvezér szerint az öreg kontinens nem fedezheti teljes energiaszükségletét kizárólag megújuló energiaforrásokból.

Descalzi kifejtette, hogy a földgáznak hosszabb távon is szerepelnie kell az európai energiamixben, mert csak így biztosítható a régió energiabiztonsága. Hozzátette: a megújuló energiaforrásnak kell az első helyen szerepelnie, de szükség van más forrásokra is, elsősorban a gázra. Az energiahordozóra vonatkozó ársapkát pedig ideiglenes intézkedésnek nevezte, amely alapvetően nem oldja meg az európai energiaválságot – írja a Reuters.

A római rendezvényen felszólalt az algériai energia- és bányaügyi miniszter, Mohamed Arkab is: szerinte az észak-afrikai ország célja az energiatermelés növelése, de ehhez több beruházásra van szükség. Az Eni mindenesetre tényleg nem ellenzi a megújuló energiaforrásokat, hiszen ezzel foglalkozó egysége, a Plentitude épp ma jelentette be, hogy teljesen felvásárolja a szél- és napenergia-fejlesztő olasz céget, a PLT-t.

Az oroszok tesznek az olajársapkára, amiről még mindig nincs döntés

Hétvége jön, de csúcsra pörögnek az uniós tárgyalások az olaj- és a gázársapkáról is. Közeleg az állam- és kormányfők december közepi csúcstalálkozója, az orosz olaj esetében pedig egy még közelebbi határidő jelent sürgetést. Ha most nem egyeznek meg az árkorlátról, hétfőn egy sokkal szigorúbb változat lép életbe: a teljes embargó a tengeri szállításokra. Ez utóbbi verziót szeretnék elkerülni az európai nagyok, mivel az európai olajkínálat tartós csökkenéséhez is vezethet, és akár azt is okozhatja, hogy megfordul az árak csökkenése a borsos nyári csúcsokról. Moszkva szerint nekik aztán mindegy, mert az orosz energiahordozókra lesz kereslet.