Hathavi mélypontra zuhantak az európai gázárak, mivel az orosz szállítások a gázvezeték robbanása ellenére stabilak maradtak, az LNG-kínálat továbbra is bőséges, és a kontinensen enyhébb a tél a szokásosnál.

európai gázfogyasztás
Fotó: Shutterstock

A legközelebbi szállítási határidőre szóló TTF-ár (a holland energiatőzsdén) megawattóránként száz euró alá esett szerdán, csak napon belül 6,6 százalékkal csökkent a jegyzés. 

Ez a legalacsonyabb napi átlag június közepe óta.  

 

A TTF-gázár alakulása
 

A földgáz ára annak ellenére csökken, hogy december 20-án robbanás történt a közép-oroszországi Urengoj–Pomary–Uzshorod gázvezeték egy szakaszán, amely Ukrajnán keresztül szállít sarkvidéki gázt Európába, a baleset három halálos áldozatot követelt. A Gazprom azonban megerősítette, hogy az Ukrajnán keresztül történő szállítás továbbra is stabil, mivel a gázáramlást más útvonalakra irányította át.

Előtte egy nappal pedig az EU több hónapos huzavona után végül megállapodott a földgáz nagykereskedelmi árának korlátozásáról. Szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés károsnak bizonyulhat a piacra nézve.

Sőt az árplafon következménye lehet az is, hogy a TTF-ről több termék kereskedése átkerül a brit NBP-re, mivel ez utóbbira nem vonatkozik az árplafon.