Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közölte, hogy találkozni szeretne az Intel képviselőivel, hogy megvitassák az amerikai vállalat esetleges több milliárd eurós olaszországi beruházását – írja a Reuters.

(221102) -- SHANGHAI, Nov. 2, 2022 (Xinhua) -- Workers set up the exhibition booth of Intel Corporation in preparation for the upcoming fifth China International Import Expo (CIIE) in east China's Shanghai, Nov. 2, 2022.  The fifth CIIE will be held in Shanghai from Nov. 5 to 10. Representatives from a total of 145 countries, regions and international organizations will participate in the upcoming fifth China International Import Expo (CIIE) in Shanghai, the organizer said on Tuesday. (Xinhua/Fang Zhe)
Fotó:  Fang Zhe / AFP

A következő napokban igyekszem egy találkozót összehozni, hogy megkérdezzem az Intelt, mit tehetünk, hogy megkönnyítsük az olaszországi beruházásukat, ami szerintem stratégiai fontosságú

 – jelentette ki az mediterrán ország államfője az év végi sajtótájékoztatóján. Az Intel még 2022 elején jelentette be, hogy az öreg kontinensen szeretne üzemeket létesíteni, amikre 80 milliárd eurót költene. A létesítményeket Lengyelországban, Németországban, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban hoznák létre.

A dél-európai országban egy csipgyárat építenének 4,5 milliárd euróért, ami a beszállítókkal együtt mintegy 5 ezer munkahelyet teremtene, a termelés pedig a tervek szerint 2025 és 2027 között indulna. A várhatóan állami támogatással járó üzletet még nem véglegesítették, de az új olasz kormány eltökélt a mielőbbi megegyezésben. 

Azt nem tudni, hogy hány nanométeres félvezetők készülnének Európában, de az Intel a legmodernebb technológia elhozatalát ígérte közleményében.

Ugyanakkor nemcsak az Intel, hanem az iparágat uraló riválisa, a TSMC is terjeszkedik az öreg kontinensen. Erre szükség is van, ugyanis a csipek többségét Ázsiában (Kína, Tajvan, Dél-Korea) készítik, sőt: a legfejlettebb – az 5 nanométeres vagy annál kisebb – félvezetők esetén a gyártókapacitás közel 92 százaléka található Tajvanon. Ezzel szemben Európa le van maradva, de most változhat a helyzet.

Elfogadta az olasz parlament a jövő évi költségvetést

Bizalmi szavazás keretein belül elfogadta az olasz felsőház az ország jövő évi költségvetését. A szeptemberben megalakult Giorgia Meloni-kormánynak nem volt könnyű dolga az idő szűke miatt, de végül sikerült elfogadtatnia a terveket. A költségvetés részét képezi az üzemanyagokra kivetett extraprofitadó, az áfacsökkentés és az egyéni vállalkozók helyzetének segítése.